Trivan i Fabrici o najznačajnijim ekološkim pitanjima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan i Fabrici o najznačajnijim ekološkim pitanjima

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Teme razgovora odnosile su se na upravljanje komunalnim otpadom, sisteme prerade otpadnih voda, zagađenje vazduha u Srbiji, finansiranje u oblasti zaštite životne sredine i napredovanje Srbije u procesu otvaranja Poglavlja 27 - životna sredina i klimatske promene, kao i mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i aktivnosti kojima će Srbija ova pitanja ubuduće rešavati.

Ministar Trivan, saopštilo je resorno ministarstvo, ukazao je da je ovaj sastanak izraz kontinuiteta u razgovorima sa Evropskom unijom, i njene podrške Srbiji u procesu unapređenja životne sredine.

Osvrtom na Izveštaj Evropske komisije o napredovanju Srbije u ovoj oblasti, kako je naglasio, na sastanku su ukratko predstavljeni do sada postignuti rezultati, kao svojevrsna rekapitulacija uloženih napora u proteklom periodu.

Trivan je upoznao šefa Delegacije EU sa tokom izrade nacrta pregovaračke pozicije, i obavestio da će ovaj dokument, koji je trenutno u procesu usaglašavanja, biti usvojen do kraja godine.

Ministar je Fabricija obavestio o glavnim ciljevima na kojima će Ministarstvo nastaviti da istrajava, od sistema za preradu otpadnih voda sa linijom mulja, sakupljanja i prerade komunalnog otpada, smanjenja zagađenja vazduha, do pošumljavanja, i planovima jačanja Zelenog fonda i povlačenja sredstava banke Saveta Evrope za finansiranje glavnih aktivnosti planiranih za naredni period.

Naglasio je da problem zagađenja vazduha koji najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj, moraju rešavati lokalne samouprave kroz kratkoročne i dugoročne planove u čemu će im Ministarstvo pomoći.

Srbija je u rešavanju svih značajnih pitanja u zaštiti životne sredine zabeležila ozbiljan pomak, ali od ovog trenutka neće moći da se ostvari ambiciozni napredak koji je planiran ukoliko se ne povećaju kapaciteti Ministarstva i lokalnih samouprava po pitanju ljudskih resursa, kako je ocenjeno, te je obostrano konstatovano da je neophodno pod hitno ojačati administrativne kapacitete Ministarstva zaštite životne sredine.

Trivan je istakao je da je naročiti podstrek za budući rad Ministarstva zeleni stav i zelena politika novoizabrane Evropske komisije, što će značiti da Srbija može da očekuje još efektivniju pomoć i podršku u unapređenju životne sredine.

Uputio je zahvalnost Evropskoj komisiji i ambasadori Fabriciju na podršci i pomoći na putu prema zelenoj Srbiji.

Šef Delegacije EU, ocenjujući razgovor kao veoma konstruktivan, rekao je da je priprema za otvaranje Poglavlja 27 veoma važan deo procesa pregovora u pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Između ostalog, izrazio je svoju zainteresovanost za projekte koji će biti finansirani u oblasti zaštite životne sredine, za neophodne mere koje će biti sprovedene, i interesovao se za pitanje finansiranja aktivnosti i mera u narednoj godini.

Govoreći o problemu zagađenja vazduha, Fabrici je izrazio ohrabrenje i podsticaj Srbiji u rešavanju ovog ekološkog problema koji ne zna za granice, ukazujući da bi bilo dobro da se saznaju podaci, na osnovu tih podataka deluje, a pored kratkoročnih, preduzimaju i strukturne mere.

Predstavio je novi program Evropske komisije tzv. „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete, u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena, naglašavajući cilj Evrope da do 2050 godine postane prvi na svetu „ugljenično neutralni kontinent“.

Evropska unija postavlja nove, sve veće izazove i ciljeve u zaštiti životne sredine, naglasio je Fabrici i izrazio očekivanje da će te značajne ciljeve deliti sa Srbijom kao zemljom koja se nalazi u procesu pristupanja EU.

Najavljujući zajedničku akciju sadnje drveća sa Ministarstvom zaštite životne sredine, 23. novembra, šef Delegacije EU naglasio je da smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i smanjenje zagađenja moraju biti ne samo u nadležnosti državnih organa i institucija, već i svakodnevna aktivnost i izbor svih građana, a Evropska unija će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj i boljoj životnoj sredini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef delegacije EU sa resornim ministrom o zagađenju vazduha u Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2019

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan razgovarao je sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o važnim aktuelnim temama, između ostalog o zagađenju vazduha u Srbiji. U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine navodi se da je Trivan naglasio da problem...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vučić se sastao sa Fabricijem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 05:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem...Na instagram profilu "buducnostsrbijeav" objavljena je fotografija sastanka predsednika Vučića sa Fabricijem u zgradi Predsedništva...Kako se očekuje, glavne teme razgovora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.