Tramp je taman krenuo da LOMI PUTINA, a onda je u sobu UŠLA MELANIJA i rekla DOSTA

Izvor: Blic, 08.Jul.2017, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp je taman krenuo da "LOMI PUTINA", a onda je u sobu UŠLA MELANIJA i rekla "DOSTA"

Američki predsednik Donald Tramp "pritisnuo" je u petak u Hamburgu ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016., rekao je državni sekretar SAD Reks Tilerson, prenosi "Politiko".

Putin je ranije porekao bilo kakvo uplitanje u izborni proces u SAD, a Moskva je zatražila dokaze za te optužbe.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obnovu veza s Moskvom. No, na tom planu nije puno postigao, jer je njegova administracija suočena s istragama oko ruskog mešanja u izbore i veza između Trampove kampanje s Moskvom.

Tramp je u više navrata tvrdio da nije "ništa petljao" s Rusijom.

Govoreći na marginama samita G20 u Hamburgu, Tilerson je rekao da su dvojica lidera imala "vrlo snažnu i dugu razmenu mišljenja o toj temi. Predsednik (Tramp) je više puta pritisnuo predsednika Putina u vezi s ruskim uplitanjem - rekao je Tilerson.

- Dvojica lidera saglasila su se da je to ključna prepreka napretku američko-ruskih odnosa - istakao je Tilerson.

Složili su se da će se obavezati na "nemešanje u unutrašnje stvari SAD i naše demokratske procese, kao i one u drugim zemljama - dodao je.

No, ruski ministar spoljnih poslova Lavrov kasnije je istakao kako je Tramp prihvatio Putinovu ocenu da optužbe za rusko mešanje u američke izbore nisu istinite.

Tilerson je ocenio da se dve države možda nikada neće složiti oko toga šta se zapravo dogodilo.

- Mislim da je u ovom trenutku predsednik Tramp s pravom fokusiran kako krenuti napred od nečega oko čega se u ovome trenutku ne možemo složiti - rekao je američki državi sekretar.

Susret Trampa i Putina na marginama samita G20 u Hamburgu bio je jedan od najiščekivanijih susreta neke dvojice političara posljednjih godina.

Uz pomoć prevodilaca i u društvu svojih ministara spoljnih poslova razgovarali su šest minuta pre nego što su kamermani zamoljeni da napuste dvoranu.

- Čast je naći se s vama - rekao je Tramp na početku sastanka.

- Drago mi je da sam vas sreo lično - dodao je Putin, naglasivši kako se nada da će sastanak doneti rezultate.

Razgovor je trajao duže od dva sata, a prva dama SAD-a Melanija Tramp je u jednom trenutku ušla u dvoranu i zamolila ih da već jednom završe, rekao je Tilerson.

- Imali smo vrlo dug razgovor - rekao je Putin nakon sastanka.

- Bilo je puno tema za raspravu, uključujući Ukrajinu, Siriju i druge probleme, kao i bilateralna pitanja - dodao je ruski predsednik.

- Nekoliko puta smo se vraćali borbi protiv terorizma i sajber sigurnosti.

Tilerson je kazao da su Putin i Tramp dobro "kliknuli" i da je "hemija bila pozitivna".

Dodao je da su dvojica predsednika razgovarala o budućnosti Sirije, složivši se "oko toga šta bi trebalo da bude ishod", iako imaju različite ideje kako to postići.

Ipak, uspeli su da dogovore prekid vatre na jugozapadu Sirije uz granicu s Jordanom koji stupa na snagu u nedelju, potvrdili su i Tilerson i Lavrov.

SAD i Rusija u tajnosti su razgovarali o proglašenju "zona deeskalacije" na jugu Sirije, rekli su početkom aprila zapadne diplomate i regionalni zvaničnici.

Razmatrali su prekid neprijateljstava u provinciji Dera, na jordanskoj granici i Kuneitri, uz Golansku visoravan koju kontroliše Izrael.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tilerson potvrdio američku podršku Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jul.2017, 12:48

Američki državni sekretar Reks Tilerson boravi u poseti Ukrajini s ciljem da potvrdi podršku SAD toj zemlji koja se bori protiv korupcije i proruskih aktivista na istoku zemlje. Tilerson će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, samo 48 sati nakon što je prisustvovao prvom susretu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.