Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2016, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić na Krfu primio povelju počasnog građanina

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas povelju počasnog građanina Krfa povodom obeležavanja 100. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido tokom Prvog svetskog rata, javila je Radio-televizija Srbije.

"Povelju počasnog građanina Krfa prihvatam sa zahvalnošću u ime svih građana Srbije, u ime potomaka mučenika i junaka, naših predaka koje ste primili kao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što se u kuću prima prijatelj, rod, brat", rekao je predsednik Nikolić.

On je zahvalio građanima Krfa na časti ukazanoj njegovim sunarodnicima i dodao da je povelja dokaz prijateljstva srpskog i grčkog naroda koje se čitav vek prenosi sa generacije na generaciju i vremenom postaje sve snažnije.

Nikolić je rekao i da gotovo nema porodice čiji predak nije bio deo te jedinstvene istorijske pripovesti koja je duboko urezana u kolektivno pamćenje srpskog naroda.

"Krf je u svesti našeg naroda simbol stradanja, spasa i nade. Stradali smo na Krfu, jer smo na njemu ostavili 28 vojničkih grobalja, spaseni smo na Krfu, jer je posle povlačenja srpske vojske i naroda preko albanskih i planina Crne Gore ceo Krf nakratko postao srpska kuća u kojoj je besprekorno organizovano funkcionisanje svih elemenata državnosti i monarhije i sačuvali smo nadu u ljudsku dobrotu", kazao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je Opštini Krf dodelio Sretenjski orden prvog stepena u znak zahvalnosti za humanost i gostoprimstvo prema srpskim vojnicima i naglasio da je to simbol bratskog odnosa srpskog i grčkog naroda.

Stota godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido obeležena je pomenom na Vidu, koji su služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i predstavnik Grčke pravoslavne crkve, i polaganjem venaca u mauzoleju - spomen kosturnici i kod Mornaričkog krsta.

Vence su najpre položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Opštine Krf Kostas Nikoluzos, a poštu srpskim vojnicima odali su i ambasadori Francuske, Rusije, Italije i Velike Britanije u Srbiji i ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i Ivan Tasovac.

Po intoniranju himni Srbije i Grčke, predsednik Nikolić je u govoru istakao da je bratstvo srpskog i grčkog naroda "zauvek utkano u naše biće kao deo stradalne i junačke istorije Srbije" i da Srbija nikada neće zaboraviti da su zajedno sa srpskim, na Solunskom frontu ginuli i vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, Grčke i drugih zemalja.

Predsednik Nikolić, predsednik Opštine Nikoluzos i ministri Vulin, Đorđević i Tasovac sa broda grčke obalske straže položili su vence u "plavu grobnicu" - otvoreno more između ostrva Krf i Vido, dok su komemorativnoj svečanosti prisustvovali brojni građani.

Nikolić je sa suprugom Dragicom posetio novu stalnu postavku "Srbi na Krfu 1916-1918", koja je svečano otvorena u rekonstruisanom ;muzeju, Srpskoj kući na Krfu.

Kustos Ljubomir Saramandić zahvalio je Vladi Srbije koja je omogućila da zgrada bude rekonstruisana za samo tri meseca i podsetio da kroz njega prođu i mnogi građani Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i počasni konzul Spiridon Mastoras, ambasadorka Francuske Kristin Moro, ambasador Velike Britanije Denis Kif, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, predstavnici ambasada država saveznica u Prvom svetskom ratu i građani, a premijetno je prikazan dokumentarni film Slađane Zarić "Srbi na Krfu".
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tomislav Nikolić na Krfu primio povelju počasnog gradjanina

Izvor: Beta Video, 18.Apr.2016

KRF - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas povelju počasnog gradjanina Krfa povodom obeležavanja 100. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido. ``Povelju počasnog građanina Krfa prihvatam sa zahvalnošću u ime svih građana Srbije, u ime potomaka mučenika...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.