Tadić o rušenju mobilne telefonije: Opasne namere prištinskih vlasti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2010, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić o rušenju mobilne telefonije: Opasne namere prištinskih vlasti

BEOGRAD/ŠTRPCE - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas FoNetu da isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera na Kosovu i Metohiji predstavljaju iskaz opasnih namera prištinskih vlasti.

"Smatram da je taj akt još jedan u nizu unilateralnih akata koji ne doprinose stabilnosti i predstavljaju sasvim jasno iskaz opasnih namera prištinskih vlasti, koje mogu dugoročno destabilizovati situaciju na Kosovu i Metohiji", upozorio je Tadić.

Odluka vlasti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prištini, prema oceni Tadića, predstavlja kršenje ljudskih prava i akt koji ugrožava bezbednost i sigurnost građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

SNV: UN da pomognu

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije (SNV) zatražilo je danas od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti da spreče isključenje signala operaterima mobilne telefonije iz Srbije u južnoj pokrajini - "Telekomu" i "Telenoru".

SNV je, u saopštenju, zatražilo i oštru reakciju zvaničnog Beograda, kao i predstavnika državnih institucija na Kosovu i Metohiji, koji bi, kako je navedeno, javnim manifestacijama trebalo da iskažu nezadovoljstvo.

Predajnik kosmetskog provajdera oštećen u eksploziji

U eksploziji koja se dogodila rano jutros u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije oštećen je antenski predajnik kosmetskog provajdera mobilne telefonije "Ipko", rekao je Tanjugu zamenik regionalnog direktora Kosovske policijske službe (KPS) Ergin Medić.

Medić je kazao da se eksplozija, u kojoj nema povređenih, dogodila u naselju Rudare, opština Zvečan, jutros oko 3 sata.

"Količina i tip eksploziva koji su upotrebljeni nisu poznati", rekao je Medić i dodao da je pričinjena materijalna šteta na stanici pomenutog provajdera.

Medić je dodao da su specijalizovane jedinice međunarodnih Kosovskih snaga (Kfor), koje su sa KPS obavile uviđaj, uzele uzorak eksploziva koji je prosleđen na ekspertizu.

Portparol Misije EU za vladavinu prava (Euleks) Kristina Herodes rekla je Tanjugu da je eksplozija u "Ipkovoj" mobilnoj stanici u naselju Rudare "nasilan čin koji predstavnici Misije EU na Kosovu osuđuju".

"Brine nas to što predstavnici međunarodnih institucija nisu osudili vandalizam koji, pored osnovnih ljudskih prava Srba u pokrajini, ugrožava i živote dece, bolesnih, starih, iznemoglih, kojima je komunikacija od životne važnosti", ističe SNV.

Generalni sekretar UN i Savet bezbednosti moraju učiniti sve kako bi prestali pritisci od privremenih institucija i dela međunarodne zajednice, koji nemo posmatraju ugrožavanje osnovnih ljudskih prava Srba na KiM, međunarodnog prava i Rezolucije 1244, navodi se u saopštenju.

Kosovske vlasti danas nastavljaju da isključuju signale operatera mobilne telefonije iz Srbije, uz obrazloženje da je to legalno.

Predajnici "Telekoma Srbije" isključeni su jutros u Štrpcu i Kosovskoj Kamenici, tako da je bez telefonske mreže 064 sada čitavo Kosovsko Pomoravlje, u kojem živi oko 40 hiljada Srba.



Ivanović: Da Euleks spreči kršenje ljudskih prava


Državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas RTS-u da taj potez privremenih kosovskih vlasti predstavlja kršenje ljudskih prava. On strahuje od podizanja tenzija na centralnom Kosmetu.

"U ovakvim uslovima stvaraju se uslovi za poluistine i istine, podiže se tenzija a u stanju visoke tenzije sve je moguće", kazao je Ivanović.

Euleks: Razgovori u toku

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je danas Tanjugu da su u toku razgovori šefa te misije Iv de Kermabona i predstavnika privremenih kosovskih institucija povodom uklanjanja predajnika mobilne telefonije na području centralnog Kosova.

Ona nije želela da precizira s kojim institucijama razgovara De Kermabon, ali je rekla da pretpostavlja da će tokom naredne sedmice Euleks zauzeti zvaničan stav u vezi s tim.

"Mi smo u potpunosti svesni šta se dešava sa operacijom uklanjanja predajnika, a dobili smo i informaciju srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju", rekla je Gudeljevićeva.

Ona je kazala da Euleks ni na koji način nije umešan u tu akciju.

On je rekao da će predstavnici države Srbije od Misije Evropske unije za vladavinu prava (Euleks) zatražiti da interveniše i spreči kršenje ljudskih prava Srbima u pokrajini koja su ugrožena pošto je u većem delu pokrajine ukinut signal srpskih operatera mobilne telefonije.

Državni sekretar Ivanović je u izjavi Tanjugu ocenio da stanje na Kosmetu odavno nije bilo teže i da se "neko drznuo da prvi put od 1999. godine Srbima u pokrajini uskrati prav na komunikaciju."

U junu 1999. su, posle vazdušnog rata NATO protiv Savezne Repuiblike Jugoslavije, snage Ujedinjenih nacija, shodno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti svetske organizacije, preuzele upravu nad južnom srpskojm pokrajinom.

"Onaj ko je doneo odluku o ukidanju srpskih operatera na Kosmetu, računa na strah, neizvesnost među Srbima i njihov odlazak iz pokrajine,"rekao je Ivanović.

Ukoliko su to, po Ivanoviću, privremene institucije samouprave u Prištini i Međunarodna civilna kancelarija u pokrajini, "onda oni snose potpunu odgovornost za eventualno iseljavanje srpske zajednice sa Kosova i Metohije".

Državni sekretar naglasio da zvanični Beograd od Euleksa traži intervenciju jer ukidanje srpskih operatera mobilne telefonije u pokrajini izaziva mnoge neželjene posledice, kao i da su time ugrožena osnovna ljudska prava Srba u pokrajini.

"Bolesnici ne mogu zvati hitnu pomoć, zdravstvene i skolske ustanove koje koriste Srbi izolovane su na ovaj način od ostatka sveta, novinari ne mogu raditi svoj posao i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu moraju reagovati," kazao je Ivanović.

Rada Trajković: Isključenje mobilne mreže - represija prema Srbima

Zabrinutost Kfora

Kfor je danas osudio miniranje predajnika kosovskog mobilnog operatera IPKO u mestu Malo Rudare kod Zvečana i najavio da će reagovati u slučaju ugrožavanja bezbednosti na Kosovu.

"Kfor shvata da su mnogi korisnici mobilne telefonije frustrirani naprasnim prekidom rada srpskih operatera mobilne telefonije, akcijom Kosovske telekomunikacione regulatorne agencije, ali Kfor osuđuje svaku akciju koja može ugroziti sigurnost i bezbednost kao što je upotreba eksplozivnih naprava", navodi se u saopštenju Kfora.

Upozorava se da će, u slučaju da bezbednost bude ugrožena, Kfor preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa svojim mandatom.

Kfor je, istovremeno, pozvao institucije na Kosovu da primene transparentan pristup kada preduzimaju akcije koje bitno utiču na svakodnevni život bilo kog dela stanovništva na Kosovu, tako da oni na koje će to uticati mogu blagovremene da se pripreme.

Rano jutros došlo je do eksplozije u naselju Rudare, opština Zvečan, na severu pokrajine, koja je oštetila antenski predajnik kosovskog provajdera mobilne telefonije IPKO.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković ocenila je danas da odluka kosovskih institucija da isključe mobilne mreže Telekoma Srbije i Telenora predstavlja represiju prema Srbima u pokrajini.

Ocenivši da je "stanje vrlo zabrinjavajuće", Trajkovićeva je u izjavi Tanjugu navela da drugog dana bez mobilnih i fiksnih telefona na Kosovu postoji pojačano dovoženje pacijenata u domove zdravlja.

Ona je rekla da, ako je kosovska vlada htela da uvodi red i legalnost, onda je trebalo da pripremi stanovništvo na to, a ne da ostavi bolesne ljude, životno ugrožene da nemaju način da zatraže medicinsku pomoć.

"Hitnu pomoć, bez obzira što smo javnost obavestili da smo nabavili tri mobilna telefona kosovskog operatora Ipko niko ne zove", kazala je Trajkovićeva.

Ona smatra da su Srbi na centralnom Kosovu morali da imaju ponudu kakao da se organizuju radi bolesnih.

"Ukoliko se desi bilo kakav smrtni ishod mi ćemo morati da podnesemo prijavu ne samo protiv vlade Kosova, već i protiv međunarodnih institucija jer je ovo potpuno nehuman i necivilizacijski akt prema srpskoj zajednici", naglasila je Trajkovićeva.

Trajkovićeva je ocenila da "ovaj kontinuitet infrastrukturalnog pritiska na stanovništvo predstavlja novi modalitet koji ide paralelno sa povlačenjem Kfora, sa kamenovanjem Srba povratnika, sa kamenovanjem autobusa i suštinski predstavlja jednu strahovitu represiju i najavu pogoršanja bezbednosnog stanja za Srbe i motivisanja Srba, iako su izašli na kosovske izbore, da se pokrenu sa Kosova".

"Zakonski koraci" samoproglašene države

Kamenovana kuća Krstića u Kišnici

Kuće porodice Krstić u selu Kišnica, kraj Gračanice kamenovane su noćas, a tokom napada načinjena je šteta na jednom od vozila.

Iako se incident dogodio posle ponoći, Krstići su, zbog isključenih telefona, policiju uspeli da o tome obaveste tek jutros.

"Bilo je kasno, neki minut posle ponoći kada smo čuli lupnjavu od kamenja, ali nismo znali ni šta ni ko napada, pa smo morali da čekamo da se razdani da bi otišli u policijsku stanicu", izjavio je Tanjugu Miodrag Krstić vlasnik kuće koja je kamenovana i vlasnik automobila na kome je polomljeno jedno staklo.

Krstić je kazao da ovo nije prvi put da srpske kuće u Kišnici budu kamenovane.

Počinioci, kažu meštani, do sada nisu otkriveni jer se sve, tvrde oni, svodi samo na to da policija dođe i napravi zapisnik.

U Kišnici živi nekoliko srpskih porodica među većinskim Albancima.

Oni sumnjaju da su izvršioci komšija Albanci, ali za to nemaju dokaza.

Početkom nedelje su u selu Žač kraj istoka, takođe, tokom nekoliko noći kamenovani šatori srpskih povratničkih porodica.

Kosovska vlada navela je u saopštenju ta ti "zakonski koraci" nisu upereni ni protiv jedne određene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu ispoštovati važeće zakonske norme i poziva sve da ne zloupotrebljavaju institucionalno zalaganje za stvaranje tržišta lojalne konkurencije u telekomunikacijama, u političke ciljeve.

"Vlada reafirmiše svoju posvećenost funkcionisanju reda i zakona, stvorivši prostor i podstičući sve međunarodne i regionalne investitore da investiraju u Republici Kosovo", podvlači se u jučersnjem saopštenju.

Kosovska vlada je saopštila da podržava odluke Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT) za isključenje predajnika mobilnih telefonija "Telekoma Srbije" i "Telenora", ističući da je reč o "uspostavljanju zakonitosti na tržištu telekomunikacija na Kosovu".

Komunikacijski mrak

U prekidu je i fiksna telefonija, tako da su srpska sela u tom delu Kosova i Metohije komunikacijski odsečena jedna od drugih.

U Štrpcu, gde živi oko 12 hiljada Srba, su monteri, uz jake snage policije, demolirali i predajnik regionalne televizije i radija "Herc", koji emituju program na srpskom jeziku.

Na centralnom Kosovu, Metohiji i Kosovskom Pomoravlju, juče je isključeno 14 stanica mobilne telefonije 064 i 063 mreže, a za danas je najavljeno isključene 10 preostalih stanica.

U RAT-u su kazali da su odluku o isključivanju doneli zato što srpski operateri rade ilegalno na Kosovu.

Mihajlović: Pritisak za iseljavanje

UNS: Zaustavite vandalizam

Udruženje novinara Srbije (UNS ) je saopštilo da sa svojim regionalnim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osuđuje uništavanje predajnika srpske regionalne radio-televizije "Herc" iz Štrpca, koje su izveli monteri kosovskog Telekoma u kampanji isključenja baznih stanica mobilne telefonije mreža 063 i 064.

Akcija montera kosovskog Telekoma počela je jutros u 6.30 uz policijsku asistenciju rekao je UNS-u vlasnik RTV Herc Bojan Mladenović i dodao da su radnici presekli kablove i uništili svu opremu u kontejneru predajnika ovog medija.

UNS sa DNKiM traži od EULEKS-a i kosovskih institucija da se zaustavi vandalizam zbog kojeg je onemogućeno emitovanje programa na srpskom jeziku u Štrpcu gde živi 12 hiljada Srba.

UNS sa DNKiM upozorava da je onemogućen rad pet radio stanica Kosovske medijske asocijacije (KOSMA) koje emituju zajednički dnevni informativni program na srpskom jeziku.

Postupcima kosovskih vlasti ugroženo je osnovno pravo na slobodu informisanja na maternjem jeziku zbog čega će UNS sa DNKiM tražiti zaštitu od međunarodnih novinarskih organizacija.

Predsednik opštine Šrpce Zvonko Mihajlović izjavio je danas Tanjugu da je isključenje signala srpskih operatera mobilne telefonije u Sirinićkoj Župi još jedan vid pritiska na Srbe kako bi se odselili sa Kosova i Metohije.

Mihajlović je Tanjugu naglasio da duboko veruje da će zvanični Beograd naći način da adekvatno odreaguje i reši problem nastao isključenjem signala mobilne telefonije Srbima u opštini Štrpce i drugim delovima pokrajine.

"Ako takva reakcija izostane onda nama ništa ne preostaje nego da razmišljamo u pravcu iseljavanja sa ovih prostora" kazao je Mihajlović.

Signal srpskih operatera mobilne telefonije za sada jedino uredno funkcioniše na severu Kosova koje je nastanjeno većinskim srpskim življem.

Cvetković: Sprečiti incidente

Premijer Srbije Mirko Cvetković je naglasio je juče da prekidanje veza srpskih sredina u Pokrajini sa svetom predstavlja pokušaj nove izolacije kosovskih Srba, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije insistira da mirovne misije Ujedinjenih nacija, UNMIK i EULEKS preduzmu hitne mere na sprečavanju incidenata i doprinesu uspostavljanju trajnog mira na području južne srpske pokrajine, izjavio je premijer Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.