Stranke o slobodi medija

Izvor: RTS, 03.Maj.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke o slobodi medija

Povodom Svetskog dana slobode medija oglasile su se političke partije. Pokret slobodnih građana je istakao da slobode ima onoliko koliko se mediji za nju bore, a Narodna stranka je ukazala na pritiske i male plate. SNS je odgovorio da lideri ovih partija nemaju pravo da drže lekcije o stanju medija.
Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je, povodom Svetskog dana slobode medija, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nema iznenađenja kada je sloboda medija u Srbiji u pitanju, ali da bez obzira na ponašanje vlasti, novinarima slobodu niko ne može oduzeti, osim ako je se sami ne odreknu.
Janković je naveo da će PSG prve promene, kada dođe na vlast, sprovesti upravo u medijima, pre svega u radu REM i Javnih servisa, odnosno smeniti čelne ljudi tih institucija.
Funkcioner PSG Rade Veljanovski rekao je da slobode medija ima onoliko koliko se novinari i mediji za nju izbore, da je neophodno donošenje medijske strategije, stavljanje u zakonsku funkciju REM-a, zakonito i pravilno informisanje građana od strane javnih servisa, preispitivanje svih privatizacija medija...
Narodna stranka upozorila je da se medijske slobode u Srbiji pod vlašću Srpske napredne stranke neprekidno urušavaju po svim međunarodno priznatim kriterijumima i da su pritisci na novinare sve veći, a njihove plate sve manje.
Minulu godinu obeležili su ne samo verbalni i fizički napadi na novinare, čak i na inauguraciji predesednika Srbije, već i blokade računa velikih medijskih kuća i dramatične zloupotrebe u sistemu projektnog finasiranja, istakla je Narodna stranka u saopštenju.
Ta partija konstatuje da je, ako se tome doda da je država preko javnih preduzeća najveći oglašivač u srpskim medijima, jasno da to otvara mogućnost ucena i uticaja na uređivačku politiku.
Prosečna plata novinara danas je manja od prosečne plate u Srbiji, dok novinari trpe formalne i neformalne pritiske, što zbog egzistenijalne ugroženosti i straha od gubitka posla dovodi do autocenzure, ukazuje Narodna stranka.
Odgovor SNS-a
Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov smatra da su Vuk Jeremić i Saša Janković poslednji koji imaju pravo da drže lekcije o stanju medija u Srbiji.
"Oni su partneri najvećeg medijskog tajkuna Dragana Đilasa i jasno su pokazali kako vide slobodu medija, kada su angažovali batinaše i kriminalce da maltretiraju novinare koji im nisu po volji, izbacuju ih sa svojih konferencija za štampu i kada su odbijali da odgovaraju na pitanja koja im nisu bila po volji", naveo je Jovanov u pisanoj izjavi.
Sa druge strane, kako je podsetio, i novinari i građani dobro znaju da danas svaki novinar, bez obzira na svoj politički ili bilo koji drugi stav, ima pravo da prisustvuje konferencijama za novinare predsednika Aleksandra Vučića, postavi pitanje kakvo želi i na njega dobije odgovor.
Jovanov smatra da nije iskrena briga Jankovića i Jeremića i da predstavlja predstavu za javnost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jovanov: Đilas, Jeremić i Janković angažovali batinaše da maltretiraju novinare

Izvor: RTV Pink, 04.Maj.2018, 10:06

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov smatra da su Vuk Jeremić i Saša Janković poslednji koji imaju pravo da drže lekcije o stanju medija u Srbiji.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.