Stoltenberg na samitu NATO: Invazija Rusije pokrenula suštinsku promenu u pristupu odbrani

Izvor: Beta, 28.Jun.2022, 16:53

Stoltenberg na samitu NATO: Invazija Rusije pokrenula 'suštinsku promenu' u pristupu odbrani

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je invazija Rusije na Ukrajinu pokrenula "suštinsku promenu" u pristupu odbrani tog vojnog saveza.On je uoči početka samita NATO u Madridu naveo da će zemlje članice saveza zbog sve veće nestabilnosti u svetu morati da povećaju budžetska izdvajanja za odbranu."Da bismo bili u stanju da se branimo u sve opasnijem svetu moramo da više ulažemo u odbranu", rekao je Stoltenberg. Trenutno samo devet od 30 zemalja NATO u odbranu ulaže predviđenih dva odsto bruto društvenog proizvoda.Osim ulaganja u odbranu, glavne teme na samitu biće podrška Ukrajini i jačanje odbrane protiv Rusije.U vezi sa pridruživanjem Švedske i Finske NATO-u, koje Turska trenutno blokira, Stoltenberg je rekao da se nada da će tokom samita biti ostvaren napredak.Očekuje se da na samitu, na kojem učestvuju i lideri Japana, Australije, Južne Koreje i Novog Zelanda, bude donet i novi pristup ekonomskim i vojnim ambicijama Kine.U vezi sa time, Stoltenberg je prošle nedelje rekao da NATO "ne smatra da mu je Kina suparnik", ali da pozicija Kine "predstavlja izazov" po bezbednost, vrednosti i interese država članica.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Rat u Ukrajini,   Vojni samit

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NE SMATRAMO KINU PROTIVNIKOM" Stoltenberg: NATO je zabrinut sve bližih veza Pekinga sa Moskvom od početka rata

Izvor: Blic, 28.Jun.2022

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa ne vidi Kinu kao protivnika, ali je zabrinuta zbog sve bližih veza Pekinga sa Moskvom od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.