Stoltenberg: Nema dokaza da Rusija povlači trupe

Izvor: VOA, 16.Feb.2022, 15:15

Stoltenberg: Nema dokaza da Rusija povlači trupe

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u sredu da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga sa ukrajinske granice i da je Rusija i dalje sposobna da pokrene "potpunu invaziju na Ukrajinu bez upozorenja". Rusija je u utorak i ponovo u sredu objavila kraj nekih vojnih vežbi, uključujući i na poluostrvu Krim koje je okupirala Rusija, uz video snimak na kojem se, kako se kaže, vide vojne jedinice kako se vraćaju u svoje matične baze. Stoltenberg je rekao novinarima u Briselu uoči sastanka ministara odbrane NATO da kretanje ruskih snaga ne potvrđuje povlačenje, kao i da je u prethodnim prilikama Rusija povlačila trupe sa određene lokacije, ostavljajući opremu na mestu kako bi lako mogla da ponovo tu vrati trupe. On je rekao da je suprotno viđenju stvarnog povlačenja, NATO video kako Rusija nastavlja svoje vojno jačanje. Ali, dodao je da se nada da će Rusija odlučiti da se uključi u dijalog i "izabrati diplomatiju umesto konfrontacije". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da je ruski predsednik Vladimir Putin za pregovore i pozitivno gleda na spremnost predsednika SAD Džoa Bajdena da se uključi u dijalog. Bajden je u utorak rekao da Sjedinjene Države veruju da je ruska invazija na Ukrajinu "i dalje velika mogućnost" i apelovao je na Putina da nastavi razgovore – ili da rizikuje ozbiljne posledice. "Drugi svetski rat je bio rat iz nužde", rekao je Bajden. "Ali ako Rusija napadne Ukrajinu, to bi bio rat po izboru ili rat bez uzroka ili razloga. Ne govorim ove stvari da bi provocirao, već da bih govorio istinu, jer istina je bitna. Odgovornost je važna. Ako Rusija izvrši invaziju u narednim danima i nedeljama, ljudska cena za Ukrajinu će biti ogromna, a strateški troškovi za Rusiju će takođe biti ogromni. Ako Rusija napadne Ukrajinu, biće dočekana sa ogromnom međunarodnom osudom. Svet neće zaboraviti da je Rusija izabrala bespotrebnu smrt i uništenje. Invazija na Ukrajinu će se pokazati kao samonanošenje rane. Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri će odlučno odgovoriti". Bajden je rekao da su SAD dale nekoliko predloga za rešavanje bezbednosnih zabrinutosti Rusije i NATO-a, uključujući "nove mere kontrole naoružanja, nove mere transparentnosti, nove mere strateške stabilnosti". Putin je u utorak rekao da je spreman za pregovore sa SAD i njihovim saveznicima u NATO o raspoređivanju raketa i vojnim vežbama u Evropi. Posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Kremlju, Putin je rekao da je spreman da se angažuje sa Zapadom iako je Zapad nastavio da odbija ključne zahteve Moskve da isključi moguće članstvo u NATO-u za Ukrajinu i druge bivše sovjetske države i povuče iz Istočne Evrope zapadne trupe koje su najbliže Rusiji. Stoltenberg je u sredu ponovio da samo 30 država članica NATO može odlučiti koje nacije ispunjavaju uslove da se pridruže alijansi. "Rusija ne odlučuje ko će biti član NATO-a ili ne", rekao je on. U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijted presa, agencije Frans pres i Rojtersa.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stoltenberg: Nema dokaza o povlačenju ruskih snaga sa ukrajinske granice

Izvor: Danas, 16.Feb.2022

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga sa ukrajinske granice i da je Rusija i dalje sposobna da pokrene "potpunu invaziju na Ukrajinu bez upozorenja".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.