Stoltenberg: Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za članstvo u NATO (VIDEO)

Izvor: Beta, 18.Maj.2022, 09:55

Stoltenberg: Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za članstvo u NATO (VIDEO)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da su Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za članstvo u toj vojnoj alijansi.U dve zemlje sve više raste napetost i briga za bezbednost nakon invazije Rusije na Ukrajinu koja je počela 24. februara."Srdačno pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri. Ovo je dobar dan u kritičnom trenutku za našu bezbednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je od ambasadora dve zemlje primio prijavna pisma.Odobrenje za članstvo moraju dati sve zemlje članice NATO. Očekuje se da će za to biti potrebno oko dve nedelje iako se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan protivi članstvu Finske i Švedske u alijansi.Ukoliko Erdogan povuče primedbe, a prijave budu ispunjene u roku, Finska i Švedska bi članice NATO mogle postati za par meseci.Proces obično traje od osam do 12 meseci, ali alijansa želi da sada proces ubrza zbog sukoba u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preokret? "Rusija je ovaj rat izgubila"

Izvor: B92, 18.Maj.2022

Vest da su dve do sada neutralne zemlje Finska i Švedska podnele zahtev za ulazak u NATO više nije nova. Ali je jasno – to je veliki preokret...Prof. dr Vlatko Cvrtila, jedan od vodećih hrvatskih geopolitičkih stručnjaka, rektor Univerziteta Vern i nekadašnji savetnik predsednika Hrvatske Stjepana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.