Stefanović: Rezolucija pokriće za dogovoreno u Briselu

Izvor: RTS, 02.Apr.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Rezolucija pokriće za dogovoreno u Briselu

DS će razmotriti svaki eventualni predlog buduće rezolucije o KiM koji bude stigao u skupštinu, rekao je funkcioner te stranke Borislav Stefanović.

Javnost u ovom trenutku nema dovoljno podataka da li bi to što je pomenuo juče predsednik Tomislav Nikolić bio dokument koji je "pokriće za već dogovoreno u Briselu ili još jedan dokument opšteg karaktera", rekao je Stefanović.

Poslanici DS-a u budućem sazivu parlamenta svakako će se izjasniti ukoliko tekst rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stigne u parlament, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

Rekao je i da tek treba da se vidi šta je ono što vlast pokušava da uradi time i u kakvoj je to vezi sa eventualnom promenom Ustava i donošenjem dugo najavljivanog ustavnog zakona o Kosovu i Metohiji.

"Nama se čini da u ovoj situaciji vlast pokušava da kroz još jednu produkciju papira napravi pokriće za stvari koje su već dogovorili, a koje ne stavljaju javnosti na uvid. Javost nema dovoljno podataka šta bi uoppšte pisalo u toj rezoluciji i zašto se ona donosi, da li bi bila precizna u smislu pokrivanja onoga što su u Briselu već dogovorili ili bi bila još jedna opšteg karaktera", rekao je funkcioner DS-a.

Stefanović je ocenio da bi se u tom slučaju takva rezulucija "približila gomili drugih koje su pre toga usvojene u Skupštini Srbije, a koje, na žalost, nisu bile ishodište ni završna tačka bilo kog dogovora".

Za Stefanovića, kako kaže, nije ništa novo Nikolićev stav da se od postizanja Briselskog sporazuma dogodilo više nepredviđenih stvari, te da bi razna dešavanja u svetu mogla da poljuljaju samouverenost Prištine, a Beograd navedu da razmišlja o konačnom rešenju za Kosovo.

On u tome ne vidi ništa ozbiljno, jer, kako navodi, oni vrlo dobro znaju da su promenjenje mnoge međunarodne okolnosti zbog ukrajinske krize, ali isto tako znaju i da je naša vlada u teškoj stiuaciji, jer je pritisnuta sa svih strana da se odluči koga će podržati, a to je vrlo teško u ovoj situaciji.

U ideji za novu kosovsku rezuluciju Stefanović vidi i potez kojim "predsednik Nikolić pokušava da se predstavi kao čovek koji može da napravi nešto novo u kosovskom pitanju, ali zna da je, bar kada je reč o Ustavu, kosovski status rešen".

Primećuje da i kosovski Albanci veruju da je njihov status rešen, zbog čega smatra da je nerealno očekivati bilo kakav razgovor na tu temu, a da to nije nešto što ima veliku podršku međunarodne zajednice, koja, međutim, kako tvrdi, jednostavno ne postoji.

Predsednik Nikolić je juče, nakon najnovije runde dijaloga u Briselu, najavio mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.