Stano: Priština i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2022, 17:51

Stano: Priština i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza

Povodom aplikacije prištinskih privremenih institucija za članstvo u Savetu Evrope, portparol EU, Peter Stano, pozvao je danas Prištinu, ali i Beograd, da se uzdrže od ”jednostranih poteza i retorike“ koji mogu doprineti podizanju tenzija i usporiti put normalizacije međusobnih odnosa.

”EU obično ne komentariše procese koji se odvijaju pred drugim organizacijama, što je Savet Evrope. EU nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni članica Saveta Evrope. Ono što možemo reći jeste da pozovemo obe strane da se uzdrže i spreče poteze i retoriku koji su jednostrani i mogu doprineti povećanju tenzija i zagaditi atmosferu neophodnu za put ka normalizaciji međusobnih odnosa”, poručio je Stano.

Upitan da prokomentariše potez Prištine koja je podnela aplikaciju za članstvu u Savetu Evrope, ali i oštru reakciju Beograda na to, Stano podseća da su pomirenje, dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja važni sa proces pristupanja kao i za dijalog Beograda i Prištine.

”Naša poruka ostaje ista. EU, njene institucije i zemlje članice, pozivaju obe strane da se uzdrže od retorike i akcija koje doprinose podizanju tenzija. Očekujemo da urade sve što mogu kako bi se konstruktivno angažovali na dijalogu i rešili sva otvorena pitanja. To bi bilo na dobrobit naroda Srbije i Kosova i vodilo bi do konačnog pravno obavezujućeg dogovora o normalizaciji odnosa”, zaključio je Stano.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.