Srbija i zvanično skinuta s liste za slobodno putovanje u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020, 18:04

Srbija i zvanično skinuta s liste za slobodno putovanje u EU

Savet EU zvanično je objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukidanje restrikcije za putovanja u EU.

Na popisu je 13 zemlja za prethodnog spiska dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste.

U Briselu navode da će se lista ponovo biti ažurirana za dve nedelje.

Na osnovu kriterijuma koji obuhvatanju prvenstveno epidemiološku situaciju i mere zaštite, države članice EU 27 bi od 16. jula trebalo postepeno da ukidaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine koja je podložna još i uslovu reciprociteta za putovanja građana EU na njenu teritoriju.

U pitanju su zemlje koje su bile i na prvoj listi Saveta EU koja se primenjivala od 1. jula sa izuzetkom Srbije i Crne Gore koje su uklonjene zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

U Savetu EU navode da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva COVID-19 tokom poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika ”blizu ili ispod proseka” EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19 uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

Za zemlje koje se ne nalaze na liste od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni sa trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica kao i putnici sa dokazom o neophodnosti putovanja.

U Briselu napominju da preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinsane odluke EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.