Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i EU - poglavlje o spoljnoj politici čeka u fioci

Srbija je za četiri godine pregovora u procesu pristupanja Evopskoj uniji otvorila 14 od ukupno 35 poglavlja. Među njima je i najteže 35 - koje govori o odnosima sa Prištinom. Ipak, ni u najavi nije otvaranje poglavlja 31 - ono je manje teško ali i dalje ne lako, a tiče se usaglašavanja spoljne politike sa politikom Evropske unije.

Izvor: N1

Međutim, za sada nema ni glasnih kritika iz EU zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << toga - da li se Srbiji na neki način gleda kroz prste dok pregovara sa Prištinom?

Poglavlje po poglavlje, dva po dva, za sada otvorenih manje od pola. Jedno od neotvorenih je i donekle sporno - 31.

"Znači, mi smo sada negde na pola puta da li će se i kada uopšte otvoriti to poglavlje", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kaže za N1 Ivica Dačić, ali bez procene o kom se vremenskom okviru radi. To "na pola puta" svakako ne znači "uskoro" jer je, prema saznanjima portala European Western Balkans, "na čekanju" iz političkih razloga.

"Izveštaj o skriningu za poglavlje 31 u pregovorima sa Srbijom, nalazi se u fioci nekog mnogo moćnijeg ministarstva spoljnih poslova jedne od država članica", navodi portal "European Western Balkans".

O kojoj zemlji se radi i šta to zapravo znači, objašnjava novinar ovog portala Nikola Burazer.

"Možemo da pretpostavimo da je u pitanju Nemačka ili neke druge države koje po tom pitanju stoje, da kažemo, u skladu sa nemačkom politikom, jer jednostavno Nemačka i neke druge članice EU smatraju da je pitanje Kosova daleko važnije u ovom trenutku i da bi pritiskanje Srbije po tom pitanju poglavlja 31 moglo da bude kontraproduktivno, a u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova", objašnjava Nikola Burazer, portal "European Western Balkans".

Evropska unija razume delikatnu poziciju Srbije, dodaje šef diplomatije Ivica Dačić i objašnjava da bi bilo političko samoubistvo razmatrati usaglašavanje i uvođenje sankcija Rusiji, koja podržava politiku Srbije prema Kosovu. EU čeka sporazum sa Prištinom ali, tvrdi Dačić, ne krije ništa u fioci.

"Nije tačno da stoji u fioci jedne članice, već se zapravo razmišlja i razmatra kada je najbolje da se to poglavlje uopšte otvori. Logično je da mi ne možemo da povećavamo procenat usaglašenosti spoljne politike dok nemamo napredak u dijalogu", kaže Dačić.

Nema svrhe povećavati procenat trenutno, jer je spoljna politika zbog unutrašnjih problema najslabija zajednička politika Evropske unije, smatra profesor Mihailo Crnobrnja.

"Moje uverenje je da je bolje sačekati trenutak da se oni resetuju, što bi rekli klinci. Dakle, kada EU dobije onu fizionomiju koju mora da dobije, a to neće biti fizionomija od pre pet godina. Odlaganje prihvatanja spoljne politike, znači - sankcije prema Rusiji i tako dalje, nama ide u korist, a ne na štetu", smatra Mihailo Crnobrnja, Evropski pokret u Srbiji.

Interesantno je da je politika Srbije bila skoro 100 odsto usaglašena sa spoljnom politikom EU do izbijanja rata u Ukrajini. Od tada svake godine opada i trenutno je 49 odsto.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dačić: Čeka se najbolji trenutak za otvaranje Poglavlja 31

Izvor: N1 televizija, 15.Avg.2018

Srbija je za četiri godine pregovora u procesu pristupanja Evopskoj uniji otvorila 14 od ukupno 35 poglavlja. Među njima je i najteže 35 - koje govori o odnosima sa Prištinom. Ipak, ni u najavi nije otvaranje poglavlja 31 - ono je manje teško ali i dalje ne lako, a tiče se usaglašavanja spoljne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.