Sledeće nedelje u Briselu novi sporazum: Članice EU potpisuju odbrambeni pakt

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Nov.2017, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće nedelje u Briselu novi sporazum: Članice EU potpisuju odbrambeni pakt

Još čvršća saradnja se očekuje među članicama sada kada je Velika Britanija izašla iz EU

Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće naredne nedelje u Briselu novi odbrambeni pakt za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, u znak jedinstva posle odluke Velike Britanije da napusti blok.

Barselona NA NOGAMA: Divljaju protesti, demonstranti blokiralii i železnicu (FOTO)
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji (PESCO) promovišu Francuska i Nemačka.

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Nemačka se nadaju da će sporazum, koji će biti potpisan 13. novembra u Briselu, ujediniti nacije u čvršćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumeva vojnike i oružje.

Pored Francuske i Nemačke, do sada su Italija, Španija i još oko 16 zemalja EU obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao da bude stavljen na snagu u decembru, kada se budu sastali lideri EU.

Britanska agencija napominje da druge članice, uključujući Dansku, Portugal, Maltu i Irsku tek treba da se javno obavežu.

Ipak, jasno je da Velika Britanija, koja namerava da napusti Uniju od kako je održan referendum o Bregzitu 2016, neće učestvovati u sporazumu, pozivajući se na navode zvaničnika, koje agencija ne imenuje.

Velika Britanija dugo je pokušavala da zaustavi saradnju EU u oblasti odbrane smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.