Škole u štrajku, Ministarstvo: Obavezan minimum rada

Izvor: Studio B, 22.Okt.2014, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole u štrajku, Ministarstvo: Obavezan minimum rada

Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete, koji su danas organizovali jednodnevni štrajk, na protestu na Trgu Nikole Pašića još jednom su pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u okviru vladinih mera štednje.

Prosvetari traže i da se donose zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poruče vlasti da je "prosveta u katastrofalnom stanju" i da prosvetni radnik nije više radnik nego "prosvetni jadnik".

"Zarada prosvetnog radnika nije jednaka ni zaradi nekog prosjaka na Zelenom vencu, čak i on više zarađuje", rekao je Živanović, koji smatra da ova vlada pokušava da ih potceni i stalno priča "kako nemate ništa, a i to vam je dovoljno".

"Nekada smo sa ministrima razgovarali o povećanju plate, a danas to ne možemo iako su nam plate već decenijama ispod proseka u Srbiji", rekao je on.

Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konfereracija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.

"Ali, šta vredi, u ovoj zemlji vlada MMF, a mi razgovaramo sa onim Verbićem koji nikad i nije bio za ministra prosvete i od svih ministara koji su bili loši, on je izgleda na prvom mestu", smatra Pavlović.

Prema njegovim rečima, prosvetu su svi zaboravili i dok se drugi ministri bore da zaposleni u njihovim resorima budu izuzeti od smanjenja plata, Verbić pristaje na smanjenje plata.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je na skupu da je u nekom vidu protesta danas bilo između 800 i 900 škola.

"Protestovale su 433 škole članice Unije i 400 škola iz Sindikata radnika u prosveti Srbije", rekla je Jankovićeva, koja smatra da je "neverovatan" podatak Ministarstva prosvete da je u štrajku samo 89 škola.

Kako javljaju Tanjugovi dopisnici, na području Moravičkog okruga 44 škole su danas u potpunoj obustavi rada, dok se u Pirotu nastava normalno održava samo u dve škole.

Kako je izjavila Rada Karanac iz čačanske školske uprave, 83 odsto škola je u totalnoj obustavi nastave, dok profesori tri kuće znanja poštuju minimum procesa rada, odnosno drže nastavu u trajanju od 30 minuta.

"Šest škola održava nastavu i nisu u štrajku", navela je Karanac.

Potpuno su obustavile rad škole u Guči, Viči i Lučanima, a tridesetominutna nastava se održava u lučanskoj srednjoj i školi u Goračicima.

"U Gornjem Milanovcu minimum procesa rada ispunjavaju dve ustanove "Ivo Andrić" i "Knjaz Miloš", rekla je Karanac.

U Pirotu se nastava normalno održava samo u dve škole, osnovnim školama "Dušan Radović" i "Vuk Karadžić", izjavio je Tanjugu prosvetni inspektor opštine Pirot Dušan Spasić.

Prema njegovim rečima, sve ostale srednje i osnovne škole u Pirotu danas nisu imale nastavu.

U Pirotu ukupno ima pet osnovnih i pet srednjih škola.

Prema podacima sindikata, u Beogradu nema nastave u Petoj beogradskoj gimnaziji, OŠ "Veselin Masleša", u Školi za dizajn tekstila, gde je većina kolektiva u članstvu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Načelnik Školske uprave Nišavskog upravnog okruga Živomir Jovanović, rekao je Tanjugu da u prepodnevnoj smeni od 119 škola ne radi 33, odnosno 28 odsto.

U četiri škole časovi su skraćeni na 30 minuta. Jovanović je rekao da su nastavnici u školama koje ne rade, ali da ne drže časove.

Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču, potpuna obustava rada je u šest škola, a sedam škola radi skraćeno, u Despotovcu i Rekovcu nema štrajka, izjavio je Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Staračević.

Iz Ministarstva prosvete upozorili su na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.

 

Suvakov: Nastava redovna u 60 odsto škola u popodnevnoj smeni

 

U poslepodnevnoj smeni u potpunost nije radilo 347 škola, 350 je smanjilo časove na 30 minuta, dok se nastava u potpunosti odvijala u 1.065 škola, rekao je poseban savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovan Šuvakov.

"Najsvežiji podaci ministarstva kažu da je 20 odsto škola u popodnevnoj smeni obustavilo nastavu kompletno, 20 odsto škola je radil u nekom skraćnom obimu - 30 minuta, dok je oko 60 odsto škola radilo kao svaki drugi dan", rekao je Šuvakov za RTV.

Komentarišući izjavu pomoćnika ministra prosvete Zorana Kostića koji je rekao da bi prosvetni radnici koji štrajkuju mogli da ostanu bez dela zarade, Šuvakov je istaka da se ne radi o pretnjii već o poštovanju zakonu.

Kako je naveo, zakon kaže da postoji minimum rada koji je potreban da se ostvari čak i kada je štrajk u toku.

"Ono što je poruka Kostića je da zakon treba da se poštuje i da deca ne treba da ispaštuju zbog toga što postoje nesuglasice između politike vlade i predstavnika sindikata", rekao je Šuvakov dodajući da razgovori teku i da je ministarstvo otvareno za razgovor, a da su glavna tema platne grupe.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikati prosvetara danas u štrajku

Izvor: RTS, 22.Okt.2014

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete najavila su za danas protest u Beogradu. Tvrde da danas neće držati nastavu...Protest prosvetara će, kako je najavljeno, početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave neće...

Nastavak na RTS...

"Više prosjacima nego prosvetarima"

Izvor: B92, 22.Okt.2014

Više od 2.000 članova četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovalo je u centru Beograda tražeći od Vlade da im ne smanjuje plate...Prosvetari zahtevaju da budu izuzeti od smanjenja plata u vladinim merama štednje, kao i da se donese zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.