Danas bez nastave u 1.000 škola

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas bez nastave u 1.000 škola

Nezadovoljni najavom smanjenja plata, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće protest u Beogradu, a u školama članicama organizacija neće biti nastave.

Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim rečima, prosvetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac".

On je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.

"Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost", rekao je Matijević.

Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učesće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

"Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu", rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da "ovu državu prosveta uopšte ne interesuje".

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević izjavio je da je od jutros nastava potpuno ili delimično obustavljena u 433 škole čiji zaposleni pripadaju tom sindikatu.

On je rekao da je nastava potpuno obustavljena u 328 škola na teritoriji Srbije koje pokriva taj sindikat, dok se u 105 primenjuje minimum procesa rada sa časovima skraćenim na 35 minuta.

"Prema podacima kojima raspolažemo, 22 škole u Beogradu su potpuno obustavile nastavu, u Nišu 29, Čačku 24, a u Kraljevu 32 škole ne rade od jutros", rekao je Matijević.

Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetara - Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", održaće danas u 13 časaova u Beogradu protest sa zahtevom da prosveta bude izuzeta od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i da skupština donese Zakon o platnim razredima.

Od 54 osnovne i srednje škole u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, u samo tri su danas bili skraćeni časovi zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika najavljenim smanjenjem zarada, objavio je novopazarski Radio Sto plus.

Časovi su na 30 minuta skraćeni u novopazarskoj Gimnaziji i srednjoj Medicinskoj školi, kao i u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Ribarićima.

Prosvetari u Sjenici i Tutinu nisu stupili u štrajk koji su zakazala četiri najveća sindikata u obrazovanju - Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".

Prema podacima dobijenim Školske uprave, do 10 časova nastava u punom kapacitetu u osnovnim i srednjim školama na području školske uprave Beograd, odvija se u 264 škole, što je 89 % škola.

Od ukupno 285 škola na području grada Beograda, 32 škole su u potpunosti obustavile rad ( 11 %) , dok su časovi na trideset minuta skraćeni u 80 škola( 28%).

Detaljne podatke o radu škola Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objaviće u toku dana, kako budu pristizale informacije iz školskih uprava širom Srbije.

Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču, potupuna obustava rada je u šest škola, a sadam škola rade skraćeno, u Despotovcu i Rekovcu nema štrajka, izjavio je danas Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Staračević.

Sa potpunom obustavmo rada su tri osnovne i tri srednje škole u Ćupriji, dok Škola za muzičke talente i Muzičcka škola u ovom gradu rade normalno.

Škole sa skraćenim časovima su u Svilajncu, dodao je Starčević.

U Jagodini sve osnovne i srednje škole rade normalno, osim Osnovne škole "Ljubiša Urošević" u selu Ribare, gde 30 odsto zaposlenih štrajkuje sa potpunom obustavom, dok 70 odsto radi sa skraćenim časovima na 30 minuta, napomenuo je Starčević.

U Paraćinu sve osnovne i srednje škole rade normalno, a u Osnovnoj školi "Momčilo Popović Ozren" druga smena će raditi sa skraćenim časovima, dok prva smena radi normalno, istakao je Stračević.

Osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu pohadja 24.600 učenika, a u njima je zapsoleno 3.400 nastavnika.

Nastavnici traže da budu izuzeti, iz mera štednje Vlade, iz najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru.

Iz Ministarstva prosvete upozoravaju na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada i da u suprotnom slede disciplinski postupci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Škole u štrajku, Ministarstvo: Obavezan minimum rada

Izvor: Studio B, 22.Okt.2014

Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete, koji su danas organizovali jednodnevni štrajk, na protestu na Trgu Nikole Pašića još jednom su pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate u okviru vladinih mera štednje. ..Prosvetari traže i da se donose zakon o platnim razredima...

Nastavak na Studio B...

Oko 1.000 škola će štrajkovati

Izvor: Radio 021, 22.Okt.2014

Nezadovoljni najavom smanjenja plata, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće protest u Beogradu, a u školama članicama organizacija neće biti nastave...Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsednik Unije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.