Severna Makedonija koristi mehanizme NATO u borbi protiv epidemije

Izvor: B92, 30.Mar.2020, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Makedonija koristi mehanizme NATO u borbi protiv epidemije

Mehanizme NATO-a u borbi protiv epidemije koronavirusa koristi i Severna Makedonija, koja je 27. marta zvanično postala članica Severnoatlantskog saveza.

NATO je saopštio da Severna Makedonija koristi Komandni sistem za incidente sledeće generacije (NICS) za koordinaciju odgovora na krizu izazvanu koronavirusom.

"Sistem omogućava svim institucijama Severne Makedonije, kao i organizacijama kao što je Crveni krst, da komuniciraju i koordinišu svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti što je moguće efikasnije", navodi se u saopštenju.

NICS takođe pruža javnosti vesti o pandemiji, savete i informacije s kim treba stupiti u kontakt u vezi sa pitanjima o hrani i lekovima.

Makedonska zastava danas se istovremeno podiže u sedištu NATO u Briselu i u komandi Savezničkih snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je 27. marta sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video-vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov u onlajn izjavi.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video-konferencijom", rekao je Dimitrov.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.