Šest zemlja članica traže poboljšanje procesa pristupanja EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest zemlja članica traže poboljšanje procesa pristupanja EU

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska dostavile su Evropskoj komisiji pismo u kome izražavaju svoju spremnost da se angažuju na poboljašnju procesa pristupanja Zapadnog Balkna EU.

"Radićemo na tome ukoliko se obezbedi efikasan rad, cilja na jasne rezultate i ukoliko se obezbedi da se konsenzus unutar EU za otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije u martu 2020. godine", navodi se u pismu.

Ministri spoljnih poslova šest zemlja EU ocenjuju u pismu predsedniku EK Žanu Klodu Junkeru da je trenutni proces pristupanja Zapadnog BalkAna ”usporen i neravnomeran”.

Pozvaju Evropsku komisiju da do januara 2020. godine predstavi konkretne predloge kako poboljšati efektivnost pristupnog procesa kao instrumenta za podršku refomama i integracijama Zapadnog Balkna.

Ministri šest zemalja kostatuju da konsolidacija Evrope ne može biti završena bez Zapadnog Balkana, a da je evropska perspektiva ”izvor motivacije” za reforme u zemljama regiona.

"Bez svake sumnje trajna stabilnost i bezbednost kao i nastavak reformskog procesa u regionu najbolje se može ostvariti kroz EU integracije. Pristupni proces je najvažniji instrument za ostvarivanje ovog cilja i kao takav daje ključni doprinos bezbednosti i napretku Unije", zaključuje se u tekstu pisma.

Prethodno je ministarka Francuske Ameli de Monšalen izjavila da su šest zemalja EU zatražile od Evropske komsije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili ”efiksnijim i opipljivijim" što se, prema njenim rečima dopunjuje" sa francuskim predlogom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Proces pristupanja Zapadnog Balkana usporen i neravnomeran"

Izvor: B92, 19.Nov.2019

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska izrazile su svoju spremnost da se angažuju na poboljašnju procesa pristupanja Zapadnog Balkna EU...Ministri spoljnih poslova šest zemlja EU ocenili su u pismu predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru da je trenutni proces pristupanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.