Šef obaveštajaca Severne Makedonije osuđen na osam godina, kupovao neispravnu opremu za prisluškivanje

Izvor: B92, 13.Apr.2021, 19:06

Šef obaveštajaca Severne Makedonije osuđen na osam godina, kupovao neispravnu opremu za prisluškivanje

Bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je danas na osam godina zatvora.

Mijalkov je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke opreme za elektronsku komunikaciju iz Velike Britanije, pišu severnomakedonski mediji.

Pored Mijalkova osuđeno je još troje bivših zvaničnika zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke nefunkcionalne opreme za prisluškivanje iz Velike Britanije, a svi su osuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pet do petnaest godina zatvora.

U sudskom postupku nazvanom „Trezor“ na 15 godina u odsustvu osuđen je bivši načelnik Pete uprave nekadašnje makedonske tajne policije Goran Grujevski, a na po pet godina tadašnji pomoćik u MUP Nebojša Stajkovićć i šef kabineta Mijalkova Toni Jakimovski.

Trogodišnje suđenje bavilo se kupovinom britanske opreme 2010. godine kada je premijer bio Nikola Gruevski, koji je pobegao iz zemlje kako bi izbegao odlazak u zatvor zbog korupcije.

Bivši šef obaveštajne službe Sašo Mijalkov, inače rođak Gruevskog, osuđen je jer je umesto da opremu kupi direktno od proizvođača iz Britanije kupio od posredničke firme i na taj način oštetio državni budžet, a privatnoj firmi, čiji je vlasnik nakon otvaranja istrage pronađen mrtav s metkom u grudima obezbedio protivpravnu dobit.

Sudsko veće krivičnog suda u Skoplju je, kako prenose mediji, presudilo da optuženi solidarno isplate materijalnu štetu nastalu kupovinom opreme od 813.000 evra u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, a zaplenjen je i deo imovine posrednika u tom poslu, skopske firme „Finzi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.