Savet za nauku: Nema procedure da se utvrdi plagiranje, niti posledica po plagijatore

Izvor: Blic, 02.Jun.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za nauku: Nema procedure da se utvrdi plagiranje, niti posledica po plagijatore

Beograd - Predsednica nacionalnog saveta za nauku Vera Dondur izjavila je danas da u Srbiji ne postoji precizna procedure kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad plagijat, niti postoje zakonske posledice ako je tako.

- To ostaje na nivou etičkih tela samih univerziteta - kazala je Dondur agenciji Beta i podsetila na načelo autonomije univerziteta.

Prema njenim rečima, kada je reč o ovoj vrsti problema i plagiranju naučnih radova, ne postoji velika razlika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izmedju privatnih i državnih univerziteta.

Pročitajte još Portal Peščanik ponovo dostupan Nebojša Stefanović doktorirao na Megatrendu, mentor mu bio Mića Jovanović

- Nijedan segment društva nije imun na takve stvari - kazala je Dondur.

Ona je podsetila da je upravo Nacinalni savet za nauku izdejstvovao da se revidira spisak čaopisa u kojima se mogu objaviti naučni radovi neophodnih za priznavanje doktorata.

Na sajtu portala Peščanik u nedelju je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) tvrde da postoje ozbiljne indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema procedure da se utvrdi plagiranje ministra Stefanovića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2014

Presdsednica nacionalnog saveta za nauku Vera Dondur izjavila je danas da u Srbiji ne postoji precizna procedure kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad plagijat, niti postoje zakonske posledice ako je tako. "To ostaje na nivou etičkih tela samih univerziteta", kazala je Dondur agenciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.