Samit EU - Ukrajina: Pomoć od 25 miliona evra za deminiranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 13:58

Samit EU - Ukrajina: Pomoć od 25 miliona evra za deminiranje

Na marginama samita EU-Ukrajina koji se održava danas u Kijevu, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnih 25 miliona evra podrške Ukrajini za deminiranje delova teritorije koje su oslobodile od ruskih snaga.

"Na teritorijama koje su oslobodile ukrajinske oružane snage nalazi se velika količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mina i drugih eksplozivnih sredstava.

Obezbedicemo do 25 miliona evra za podršku naporima deminiranja u ovim ugroženim područjima. Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet, rekao je Borelj.

Zaostale mine i eksplozivi predstavljaju opasnost dugo nakon što je agresor bio primoran da se povuče.

"To preti povratku civilnog stanovništva i oživljavanju privrednih aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja i poljoprivrede. Deminiranje je stoga veoma važno kako bi se rekonstrukcija mogla bezbedno odvijati, objašnjava Savet EU u saopštenju.

Dodatna sredstva koja su danas objavljena uključiće osnovnu opremu za ukrajinske državne operatere protiv mina i podržaće kapacitete ukrajinskih vlasti za upravljanje nacionalnim sektorom koji se bavi uklanjanja mina.

Savet dodaje da kontaminacija zemljišta velikih razmera preti civilnom stanovništvu koje se vraca i onima koji prve reaguju, i ometa korišćenje i obnovu ključne civilne infrastrukture i koči povratak ekonomske aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja, trgovine i poljoprivrede.

Savet ponavlja da akcija još jednom podvlači da ce EU stajati uz Ukrajinu onoliko dugo koliko joj je potrebno u suočavanju sa dugoročnim posledicama ruskog agresorskog rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pomoć EU Ukrajini od 25 miliona evra za deminiranje oslobođenih teritorija

Izvor: Blic, 03.Feb.2023

Na marginama samita EU-Ukrajina koji se održava danas u Kijevu, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuep Borelj najavio je dodatnih 25 miliona evra podrške Ukrajini za deminiranje delova teritorije koje su oslobodile od ruskih snaga.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.