Šabac: Projektno finansiranje za čistiji grad i bolje usluge

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac: Projektno finansiranje za čistiji grad i bolje usluge

Kroz programe Evropske unije, poslednjih godina u Šabac je uloženo oko 30 miliona evra. U gradu se realizuju i manji projekti prekogranične sradnje sa Hrvatskom i BiH, u vrednosti oko dva miliona evra.
Šapčani su uz podršku Evropske unije okončali strateške projekte: odlaganje komunalnog otpada i prečišćavanje otpadnih voda, ali su i u okviru prekogranične saradnje unapredili zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i socijalnu zaštitu i zapošljavanje mladih.

Samo u dva projekta sa školom iz Slavonskog Broda, vredna više od pola miliona evra, Srednja poljoprivredna škola u Šapcu dobila je plastenik za proizvodnju ruža i povrća od 800 kvadrata i vrednu opremu.
Aleksandar Popović, profesor u srednjoj poljoprivrednoj školi u Šapcu, navodi da su dobili automobil za odlazak na teren za uzimanje uzoraka i dodaje: "U laboratoriji je opremu finansirala EU, a sam objekat smo opremali mi iz sopstvenih sredstava."
U okviru JENTRAP projekta za delovanje u vanrednim situacijama, u Zavod za javno zdravlje u Šapcu stigla je oprema vredna 96.000 evra – terensko vozilo i novi uređaji za laboratoriju.
"Na primer, automatski uzorkivač, automatski sempler za otadne vode koji može da uzima automatski, samostalno, kao mašina uzorke nekoliko dana, što nam u svakom slučaju značajno rasterećuje radnu snagu i naše ljudstvo od tih poslova", objašnjava doktor Igor Dragičević, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac.
U šabačkom Domu zdravlja aktuelan je projekat sa hrvatskom firmom "Suport lajf" vredan gotovo milion evra za pomoć starim i bolesnim posebno u ruralnom području, u okiviru kojeg su angažovana tri lekara i tri medicinske sestre, nabavljena su dva sanitetska vozila i uređaji za teren.
"Dve godine će trajati ovaj projekat i ono što je za našu ustanovu korisno, to je da nakon isteka ovog projekta našoj ustanovi ostaje kompletna oprema i sem ova dva sanitetska vozila mi ćemo dobiti dva laptop računara i jedan portabilni ultrazvučni aparat", kaže doktorka Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja Šabac.
U gradskoj upravi kažu da projekti prekogranične saradnje osim finansijskih imaju i druge koristi.
"Veoma je važna razmena iskustava, sve ono dobro što imaju neke druge lokalne zajednice gde možemo pre svega da stvaramo velika prijateljstva koja ostaju nakon projekta što jeste benefit, ali smo kroz ove projekte pokazali da imamo kapacitet da realizujemo evropske projekte", kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
U Šapcu, Evropska unija investirala je 700.000 evra i u infrastrukturno opremanje industrijske zone, a 150.000 biće utrošeno u rekonstrukciju Sokolane.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.