SVI BI DA SE PITAJU I DIKTIRAJU TEMPO: Hrvatska akademija nauka i umetnosti traži novi uslov za Srbiju za ulazak u EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2021, 13:55

SVI BI DA SE PITAJU I DIKTIRAJU TEMPO: Hrvatska akademija nauka i umetnosti traži novi uslov za Srbiju za ulazak u EU

Upravo zbog ovoga su na marginama Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana održanom u Sloveniji pošetkom oktobra, razgovarali Plenković i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je Hina.

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo "uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog proracuna, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskoga jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a posebno, hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku".

Odluka je, kažu doneta i zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno "lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom".

Podsetimo, početkom oktobra Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) reagovao je pošto se u udžbeniku gramatike grupe autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda u poglavlju "Južnoslovenski jezici" navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a u fusnoti piše da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

Institut je ocenio i da su navodi iz udžbenika gramatike "falsifikovanje činjenica", i "negiranje postojanja hrvatskoga jezika, koji je 24. službeni jezik EU", te su dodali da smatraju da je to "politički motivisano".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je hrvatski premijer Andrej Plenković danas dao dokumenta o osnovnim jezičkim grupama u Evropi, kada je reč o slovenskim jezicima, uz napomenu da će pogledati o čemu se radi i da nije bila nikakva namera da se neko uvredi.

- Bilo je više tema, doneo mi je Andrej, premijer Plenković, osnovne jezičke grupe u Evropi, slovenski jezici, da ne mislite da je neko vređao Hrvate i hrvatski jezik - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle završetka samita EU - Zapadni Balkan, te dodao da nije želeo danas o tome da govori.

Rekao je da je sa hrvatskim premijerom razgovarao o nestalim osobama, te da obojica smatraju da je važno rešiti to pitanje. Istakao je i da bi voleo da Srbi imaju ista prava u Hrvatskoj kao Hrvati u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.