SNS o tome ko je omogućio izvoz oružja u Jermeniju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2020, 15:31

SNS o tome ko je omogućio izvoz oružja u Jermeniju?

Potpredesnica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić danas je dovela u pitanje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je vlada Mirka Cvetkovića u vreme kad je predsednik Srbije bio Boris Tadić, donela zaključak da se oružje izvozi u Jermeniju, a iz Srpske napredne stranke poručuju da su njene tvrdnje neistinite i da dokumenti ukazuju na činjenicu da je tadašnja vlast omogućila izvoz oružja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pokazao dokument, zaključak Vlade Srbije od 24. maja 2012. godine u kojem, kako je rekao, stoji da je tadašnja Vlada na predlog Ministarstva ekonomije saglasna da Ministarstvo ekonomije izdaje dozvole za izvoz naoruzanja u Jermeniju.

Tepić je u saopštenju za medije navela da je 2006. obustavljen izvoz oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju, a da je 2011. Zastava obavestila javnost da je sklopila sporazum o izgradnji fabrike oružja i izvozu tehnologije u Baku, čime je, kako kaže, Vlada dovedena pred svršen čin i zatražila je da Ministarstvo odbrane zatraži da se zaključak povuče.

Dodala je da je pokrenuta procedura za ukidanje zabrane izvoza u Azerbejdžan da bi se u Baku izvezla samo oprema za fabriku.

Ona tvrdi da se u Jermeniju ništa nije izvozilo do 2017. godine.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novoog Sada Miloš Vučević, međutim, poručio je da je "sve što su rekli dovodeći u vezu aktuelnu vlast sa izvozom oružja u Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju, dokumentovano notorna laž".

To, kako kaže, potvrđuje Zaključak Vlade Srbije od 24. maja 2012. godine.

"Dok je taj isti Boris Tadić bio predsednik države, Vlada na čijem čelu je bio Mirko Cvetković, donosi „Zaključak na predlog tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, da je saglasna da se izvozi oružje za potrebe državnih organa Jermenije", naveo je Vučević.

Dodao je da je to bila zvanična odluke Vlade Srbije "kojom je sa Andrićevog venca upravljao direktno Boris Tadić".

"Mogu sad da pokušaju da se peru kakvim god lažima, činjenica je da su oni omogućili izvoz oružja i to odlazeći sa vlasti", napisao je Vučević u saopštenju.

Kako je naveo, odlukom Vlade od 24. maja 2012. godine, omogućen je izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, u istom obimu kao i za Azerbejdžan.

Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS, takođe ukazuje na dokument koji potvrđuje da je vlada Mirka Cvetković omogućila izvoz oružja.

Jovanov navodi da njihovo najnovije "otkriće" ima veze sa istinom baš koliko i "plantaže marihuane u Moroviću, koje je videla isključivo Marinika Tepić, niko pre nje i niko posle nje, osim možda Borisa Tadića".

Podsetivši da je odlukom Vlade od 24. maja 2012. omogućen izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju Jovanov postavlja pitanje ko je bio na vlasti 2011. i 2012. godine, Vučić, ili Tadić, Đilas i Marinika Tepić.

"Dakle, jasno je kao dan da je ono što je usvojeno 2006. godine, a tiče se zabrane izvoza naoružanja i vojne opreme u Azerbejdžan i Jermeniju, izmenjeno u vreme vlasti Tadića, Đilasa i Marinike Tepić i taj je izvoz omogućen. Oni su ti koji su doneli sve neophodne odluke kojima se ovaj izvoz dopušta i omogućava", zaključio je Jovanov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.