SLOVACI ODUVALI EU I SAD: Kritike Sputnjika V su propaganda i mržnja američkih sluga prema Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 16:43

SLOVACI "ODUVALI" EU I SAD: Kritike Sputnjika V su propaganda i mržnja američkih sluga prema Rusiji

Posle pozitivnog primera dve države Evropske unije, u nekoliko zemalja raste pritisak za kupovinu ruske vakcine

Zamenik predsednika slovačke stranke Smer - socijalna demokratija Ljuboš Blaha izjavio je da kritika vakcine Sputnjik V predstavlja propagandu američkih sluga čiji je zajednički imenitelj - mržnja prema Rusiji.

- Naša stranka pozdravlja isporuke ruske vakcine Sputnjik V Slovačkoj. Odavno smo tražili to od vlade, šteta što je trajalo tako dugo. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Geopolitika ne bi trebalo da igra ulogu kada je reč o zdravlju i slobodi izbora - izjavio je Blaha.

On je rekao da ne planira da se vakciniše, ali da u Slovačkoj ima mnogo ljudi koji više veruju vakcinama iz Rusije nego iz zapadnih zemalja, te da je dobro što će imati izbor.

- Sputnjik V smatramo kvalitetnom vakcinom, kao što je to potvrdio naučni časopis Lanset. Kritike ruske vakcine su propagandni izlivi spoljnopolitičkih sluga Sjedinjenih Američkih Država, čiji je jedini zajednički imenitelj mržnja prema Rusiji. To je neracionalno i štetno - naglasio je on.

Kako je rekao, nakon pozitivnog primera Mađarske i Slovačke, u nekoliko evropskih zemalja raste pritisak za kupovinu ruske vakcine, uključujući u Austriji i Češkoj.

Poljska je jedna od zemalja u kojoj je mržnja prema Rusiji toliko snažna da često postupa nerazumno pri donošenju strateških odluka, što upravo njoj ide na štetu, smatra Blaha.

- Mi u Slovačkoj smo mnogo pragmatičniji i veliki deo naroda poštuje Rusiju, posebno žrtvu ruskog naroda prilikom našeg oslobađanja od fašizma. Već postaje istorijsko pravilo da nam spas dolazi iz Rusije. Tako je bilo tokom Drugog svetskog rata, a tako je i sada. Verujemo da će u što većem broju evropskih zemalja preovladati racionalnost i jačaćemo naše odnose s Rusijom ne samo u oblasti medicine, već i u drugim oblastima - istakao je zamenik predsednika slovačke stranke.

Podsetimo, prva partija ruske vakcine Sputnjik V stigla je juče u Slovačku. Slovački premijer je saopštio da će dva miliona vakcina pomoći da se vakciniše milion ljudi. Slovačka je, kao i Mađarska, dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V, ne čekajući registraciju Evropske agencije za lekove.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Odluka premijera Slovačke da tajno kupi rusku vakcinu dovela do krize vlade

Izvor: Beta, 03.Mar.2021, 00:11

Odluka premijera Slovačke Igora Matoviča da u tajnosti kupi doze ruske vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" dovela je danas do krize vlade pošto su se tom potezu usprotivili njegovi koalicioni partneri.Matovič je branio odluku da kupi rusku vakcinu, neodobrenu u EU, navodeći da je to učinio...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.