SIROMAŠNE ZEMLJE IH ČEKAJU KAO OZEBAO SUNCE: Poznato kad stižu vakcine preko programa Kovaks

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021, 09:14

SIROMAŠNE ZEMLJE IH ČEKAJU KAO OZEBAO SUNCE: Poznato kad stižu vakcine preko programa Kovaks

SZO objavio da vakcine preko programa Kovaks siromašnima stižu u februaru

 Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije antikovid vakcina Kovaks dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru.

- Vakcine nam svima daju nadu da možemo da pobedimo pandemiju i obnovimo ekonomiju - poručio je Tedros iz sedišta SZO u Ženevi i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako distribucija vakcine treba da bude ravnomerna i pravedna na globalnom nivou, prenosi agencija Andolija.

On je kazao da program Kovaks predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i nemačke kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine Kovaksu, a Tedros je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

- Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru Kovaksa ćemo u februaru moći da počnemo isporuku vakcina siromašnim zemljama - kazao je direktor SZO.

On je kazao da je cilj Kovaksa da do kraja godine distribuira dve milijarde doza antikovid vakcine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.