Rusija i NATO: Uzalud sastanak, tenzije velike

Izvor: B92, 20.Apr.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i NATO: Uzalud sastanak, tenzije velike

Brisel -- Na sastanku Saveta NATO-Rusija, prvom posle dve godine, nisu prevaziđene razlike između Moskve i tog vojnog saveza, izjavio je generalni sekretar NATO.

Sastanak je, rekao je Jens Stoltenberg, bio prilika za "iskren i ozbiljan" razgovor o situaciji u Ukrajini, pitanjima povezanim s vojnim aktivnostima Rusije i NATO-a i o situaciji u Avganistanu.

"NATO i Rusija imaju duboke i stalne razlike. Današnji sastanak nije to promenio", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stoltenberg posle sastanka koji je trajao sat i po duže nego što je planirano.

Stoltenberg je ranije rekao da se sastanak u sedištu NATO-a u Briselu održava da bi se, između ostalog, unapredio "mehanizam za smanjenje rizika u vezi s vojnim aktivnostima".

Najavio je i da će na samitu biti razmotreni i nedavni vojni incidenti na Baltičkom moru, gde su ruski vojni avioni nadletali američki ratni brod u međunarodnim vodama i gde je ruski avion presreo američki izviđački avion u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Savet NATO-Rusija osnovan je 2002. godine, a poslednji put se sastao u junu 2014.

NATO je prekinuo kontakte s Rusijom u znak protesta zbog pripajanja crnomorskog poluostrva Krima i ofanzive proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Stoltenberg je, međutim, rekao da je od velike važnosti da kanali komunikacije s Moskvom ostanu otvoreni.

"Kada su tenzije velike, mislim da je potreba za otvorenim kanalima, političkim dijalogom, previdljivošću, transprentnošću još važnija", rekao je Stoltenberg.

Ruski izaslanik pri NATO optužio je SAD da pokušava da izvrši pritisak na Moskvu zbog navodnog nadletanja iznad američkog raketnog razarača u Baltičkom moru, upozoravajući da će Rusija reagovati ukoliko bude potrebno.

Ambasador Aleksandar Gruško dodao je, govoreći posle prvog sastanka Saveta NATO-Rusija u poslednje dve godine, da ne vidi poboljšanje u odnosima NATO i Rusije sve dok Alijansa ne smanji vojne aktivnosti na ruskoj granici, prenosi Rojters.

Gruško je izjavio da se "ovde radi o pokušajima da se izvrši vojni pritisak na Rusiju" .

"Mi ćemo preduzeti sve neophodne mere kako bismo sprečili upotrebu vojne sile", izjavio je Gruško.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.