Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Sep.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rot: Nemačka vas podržava ako ste odlučni da postanete deo EU, a ne Rusije

Ako je Srbija odlučna u svojoj nameri da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda vas Nemačka podržava u tom pravcu, izjavio je danas državni ministrar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, ali je dodao da EU ima svoju spoljnu i bezbednosnu politiku i očekuje od Srbije da postepeno usklađuje svoju poziciju sa njima.

"To ne znači da Srbije treba da preseče sve svoje istorijske, kulturne ekonomske ili političke veze sa zemljama poput Rusije. Ali moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da imamo zajedničke stavove u osnovnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima" rekao je Rot na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je, učestvujući u debati na temu evropskog puta Srbije, naglasio da EU ima definisanu spoljnopolitičku i bezbednosnu politiku, a da je zadatak Srbije da se uskladi sa postojećim pravilima.

Rot je rekao da EU, učeći iz svog dosadašnjeg iskustva, neće činiti nikave ustupke po pitanju ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

"Te kriterijume nisu pisali nekakvi evropski birokrati. Pitanja demokratije i vladavine prava bez izuzetaka moraju biti rešena pre pristupanja Uniji. Ti kriterijumi služe da Srbije stane na sopstvene noge kako bi ravnopravno postala deo evropskog tržišta i globalne ekonomije", rekao je Rot.

Mir je mnogo više od perioda bez rata

Srbija i druge zemlje Balkana imaju vrlo sveža sećanja na strahote rata, ali sada vi i vaši nekadašnji neprijatelji tražite članstvo u Evropskoj uniji i zato morate da postignete nov nivo razumevanja i saradnje, izjavio je Rot.

Prilikom učešća na debati sa temom "Evropski put Srbije" na Fakultetu politiučkih nauka, Rot je rekao da je "mir mnogo više od perioda bez rata".

"Evropska unija je mnogo više nego mirovni projekt i mnogo više nego obično tržište. Iznad svega, ona je unija vrednosti, tolerancije, pluralizma i demokratije" rekao je Rot.

Na temu širenja EU, Rot je vrlo jasno iskazao pozitivan stav.

"Širenje EU predstavlja uspeh, proširenjem je Unija i postala to što je danas: mirnodopska, demokratska i prosperitetna unija nacija, koja neće biti kompletna bez članstva zemalja zapadnog Balkana", istakao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rot: Ako ste odlučni da budete deo EU, a ne Rusije; Dačić: Ne razumem izjavu, Rotove reči neumesne i uvredljive

Izvor: Blic, 12.Sep.2016

Ako je Srbija odlučna u svojoj nameri da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda vas Nemačka podržava u tom pravcu, izjavio je danas državni ministrar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, ali je dodao da EU ima svoju spoljnu i bezbednosnu politiku i očekuje od Srbije da postepeno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.