Referendum u Donjecku uprkos Putinovom apelu

Izvor: RTS, 08.Maj.2014, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Donjecku uprkos Putinovom apelu

NATO jača svoje prisustvo na istoku Evrope, dok Putin tvrdi da je povukao vojsku sa granice sa Ukrajinom. Šef nemačke diplomatije pozdravlja Putinov "konstruktivan ton", dok Arsenij Jacenjuk traži od ruskog predsednika da se "bolje informiše".

12.05 - Savet "Donjecke narodne republike" doneo odluku da ne odloži referendum o nezavinosti, uprkos Putinovom apelu, javlja Interfaks

10.55 - Vojna operacija u Donjecku će se nastaviti i ako referendum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude odložen, saopštava ukrajinska služba bezbednosti, prenosi RT.

Ukrajinska vojna operacija protiv proruskih pobunjenika biće nastavljena bez obzira što ih je Vladimir Putin pozvao da odlože referendum o nezavisnosti od Ukrajine, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrij Parubij.

"Kontrateroristička operacija će biti nastavljhena bez obzira na bilo koju odluku bilo koje subverzivne ili terorističke grupe u regionu Donjecka", na istoku Ukrajine rekao je Parubij, prenosi Raša tudej

Vlada u Kijevu i pristalice federalizacije na istoku Ukrajine izrazili su, u međuvremenu, spremnost na pregovore o rešenju krize u toj zemlji, ali uz postavljanje uslova i izražavanje sumnji u iskrenost druge strane.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen poručio je Rusiji da svojom agresijom na Ukrajinu podriva mir i bezbednost u Evropi, te da će se NATO prilagoditi toj novoj realnosti.

"Saveznički avioni iz raznih zemalja jačaju bezbednost saveznika od Baltika do Crnog mora. Nastavićemo da je jačamo, preko manevara, preko odbrambenih planova i preko daljeg razmeštanja trupa NATO", rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO juče je reagovao na izjavu Vladimira Putina da se ruska vojska povukla sa granica sa Ukrajinom, rekavši da ne vidi znake povlačenja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je, zatim, "da se slepi upoznaju sa izjavom predsednika od 7. maja". 

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer pozdravio je "konstruktivan ton" ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini. "Situacija je kritična, ali ima šansi da se izbegnu nove eskalacije nasilja diplomatskim sredstvima", poručio je Štajnmajer.

Putin je juče posle sastanka sa švajcarskim predsednikom i predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhalterom pozvao proruske pobunjenike da odlože referendum, koji je sazvan za 11. maj na područjima gde su ti pobunjenici preuzeli kontrolu nad lokalnim upravama u više od deset gradova, preneo je Rojters.

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk nazvao je poziv ruskog predsednika "glupošću o kojoj nema svrhe ni pričati", objavila je agencija Interfaks-Ukrajina.

"Vladimir Vladimirovič Putin priča o nečemu o čemu nema pojma", izjavio je Jacenjuk, dodavši: "Ruskom predsedniku bi bilo mnogo bolje da se informiše o činjenici da u Ukrajini uopšte nije ni trebalo da bude održan referendum 11. maja".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Referendum u Donjecku uprkos apelu Putina

Izvor: RTS, 08.Maj.2014

NATO jača svoje prisustvo na istoku Evrope, dok Putin tvrdi da je povukao vojsku sa granice sa Ukrajinom. Donjeck neće odložiti referendum o nezavisnosti regiona, uprkos apelu ruskog predsednika...12.05 - Savet "Donjecke narodne republike" doneo odluku da ne odloži referendum o nezavisnosti, uprkos...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.