Razgovori sa Albancima i Lajčakom nisu laki: Predsednik otkrio kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2021, 21:41

Razgovori sa Albancima i Lajčakom nisu laki: Predsednik otkrio kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić rekao je večeras da ne vidi da su Albanci spremni za sporazum, i da u tom pogledu nije optimista, ali je dodao da je dobra vest to što su spremni za dijalog i razgovor što može da dovede do rezultata.

- To je već pomak i to nije mali posao koji je Mirosalv Lajčak napravio - istakao je večeras Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je Lajčaku i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU zahvalio na posvećenosti i izrazio uverenje da, u zavisnosti od formiranja vlasti u Prištini, očekuje nastavak dijaloga u aprilu ili maju.

Na pitanje da li u razgovoru sa Lajčakom pomenuto to što je on na svom znavičnom tviter nalogu postavuio fotografiju sa susreta u Prištini na kojoj je zastava Albinje, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu, ali ne i o albanskoj zastavi.

Vučić je napomenuo i da je suština razgovora mnogo važnija od toga.

- A suština je da ne vidim da su Albanci spremni za sporazum, nisam zato optimista, ali je dobra vest da su spremni za dijalog i razgovor, to može da dovede do rezultata - istakao je Vučić.

Za nas je mnogo važnije i šta će se dešavati u budućnosti, ukazao je on i napomenuo da na Kosovu ima 90 odsto albanskih zastava, a 10 posto srpskih i da je teško očkivati da na Albance neko može da utiče.

Upitan o izjavi Metjua Palmera o ubrzanju i cilju dijaloga, Vučić je rekao da Palmer ima odličnu saradnju sa Lajčakom i EU i da će oni taj proces da nadgledaju.

- Napravili su svoje čedo i ljuljaju ga, poraslo dete do tinejdžera. Ništa nije sporno za nas, samo je nama teža situacija rekao je Vučić.

On je naveo da je važnije da razgovaramo i držimo se dijaloga i izvučemo ono što je najvažnije za svoj narod i da mu garantujemo bezbednost.

Vučić je ukazao i da rešenje nije napuštanje razgovora, te da nijedan razgovor sa Lajčakom i Albancima nije lak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.