Raketni štit NATO-a u Turskoj

Izvor: B92, 17.Jan.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketni štit NATO-a u Turskoj

Ankara -- U istočnoj Turskoj je postavljen radarski sistem kao deo odbrambenog raketnog štita NATO-a koji treba da se instalira u nekoliko zemalja Alijanse.

Radar za rano upozoravanje na opasnost za Alijansu postavljen je u bazi Kuredžik u provinciji Malatji, na jugoistoku zemlje, otkrivaju turski mediji, pozivajući se na pouzdane izvore. U bazu je već "stigao manji broj američkih vojnika", pošto Turska još nema kvalifikovane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjaka za korišćenje tog sistema.

Baza je, međutim, pod komandom turskih oficira, tvrdi isti izvor u Ankari.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta je pozdravio odluku Turske da prihvati radar, jer je to "važno u ovom kritičnom vremenu", preneo je Si-En-En.

Turska je, uz Portugal, Španiju, Poljsku i Rumuniju, pristala da bude domaćin raketnog odbrabenog sistema na svojoj teritoriji. Pregovori se vode i s Bugarskom i s još nekim zemljama.

Iran se protivi instaliranju radarskog sistema NATO-a u Turskoj jer to doživljava kao pretnju svojoj bezbednosti. "To nije dobro za bilo koju islamsku zemlju", izjavio je prošle sedmice u Ankari predsednik iranskog parlamenta Ali Larižani, ali je dodao da "veruje Turskoj".

U Ankari naglašavaju da taj sistem nije uperen ni protiv koje zemlje i da je to deo odbrambenog sistema NATO-a od spoljnih napada.

SAD i zapadnoevropski saveznici, međutim, ističu da je sistem uperen protiv Irana, koji, kako se tvrdi, prozvodi nuklearno oružje.

Postavljanje raketnog odbrambenog štita izazvalo je nesporazume i između NATO-a i Rusije, koja to doživljava kao pretnju svojoj bezbednosti i najavljuje da će odgovoriti postavljanjem raketnog sistema u pograničnom području prema zapadnim zemljama NATO-a.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO osmatra Iran

Izvor: RTS, 17.Jan.2012

Radar za rano otkrivanje iranskih balističkih raketa već je postavljen u istočnom delu Turske. Na radaru rade američki stručnjaci dok se turski ne obuče za rukovanje. Turski mediji tvrde da bazom komanduju njihovi oficiri...U istočnoj Turskoj postavljen je radarski sistem u okviru odbrambenog...

Nastavak na RTS...

Turska: Postavljen NATO radar

Izvor: Večernje novosti, 17.Jan.2012

U istočnoj Turskoj je postavljen radarski sistem u okviru odbrambenog raketnog štita NATO-a koji treba da se instalira u nekoliko zemalja alijanse

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.