RUSIJA PROTERUJE AMERIČKE DIPLOMATE: Deset zaposlenih u ambasadi proglašeno za NEPOŽELJNE osobe

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021, 15:47

RUSIJA PROTERUJE AMERIČKE DIPLOMATE: Deset zaposlenih u ambasadi proglašeno za NEPOŽELJNE osobe

Zameniku ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji uručena je nota u kojoj je objavljeno da se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi proglašava za persone non grata.

- Dana 21. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je zamenik šefa američke diplomatske misije u Ruskoj Federaciji Gorman, kome je uručena nota kojom se 10 zaposlenih u američkoj ambasadi u Moskvi proglašava za persone non grata. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Navedenim licima naređeno je da napuste teritoriju naše zemlje do kraja 21. maja - navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo naglasilo je da je ova mera predstavlja recipročan odgovor na "neprijateljske akcije američke strane prema nizu zaposlenih u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i generalnom konzulatu Rusije u Njujorku, koji su neosnovano proglašeni za persone non grata".

- U najskorije vreme uslediće dalji koraci u okviru paketa recipročnih mera najavljenog u izjavi MIP-a od 16. aprila na najnoviji "talas" nezakonitih antiruskih sankcija Sjedinjenih Američkih Država - dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je saopšteno da je u Ministarstvo pozvan zamenik šefa američke ambasade u Rusiji Bart Gorman.

Stejt department saopštio da će ambasador SAD u Rusiji DŽon Salivan otputovati ove sedmice u SAD, ali će se vratiti u Moskvu "narednih sedmica".

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je 16. aprila da je ruska strana posavetovala Salivanu da "ode u svoju prestonicu i obavi ozbiljne konsultacije". Ruski MIP smatra da ambasadori Rusije i SAD u Vašingtonu i Moskvi treba da budu u svojim prestonicama radi analize situacije.

U poslednje vreme odnosi Rusije i Zapada nastavljaju da se ozbiljno pogoršavaju. SAD i zemlje EU nastavile su da pod raznim izgovorima uvode sankcije Rusiji. U tom kontekstu, Lavrov je ranije izjavio da Moskva nema odnose sa Evropskom unijom kao organizacijom, jer ih je uništio Brisel. Situacija nije ništa bolja ni u američkom pravcu. Nedavno je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan u Moskvu na konsultacije da bi se analiziralo šta treba raditi i kuda krenuti u kontekstu odnosa sa Vašingtonom. Kasnije je saopšteno da se ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, najverovatnije, neće skoro vratiti u Vašington.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija odgovorila: Deset američkih diplomata proglašeno za persone non grata

Izvor: B92, 21.Apr.2021

Zameniku ambasadora SAD u Rusiji uručena je nota u kojoj je objavljeno da se 10 zaposlenih u Ambasadi SAD proglašava za persone non grata..."Dana 21. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je zamenik šefa američke diplomatske misije u Ruskoj Federaciji Gorman, kome je uručena nota...

Nastavak na B92...

Biden: SAD će prepoloviti emisije fosilnih goriva do 2030.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Apr.2021, 14:42

Akcija suočavanja sa klimatskim promjenama je moralni imperativ za Sjedinjene Države i druge ekonomske sile, izjavio je američki predsjednik Joe Biden. On je 22. aprila, na Dan planete Zemlje, održao uvodni govor na dvodnevnom virtuelnom Samitu svjetskih lidera o klimi, čiji je cilj da se dublje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.