RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i u Vršcu

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta - u Beloj Crkvi i u Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine, odlučila je danas Republička izborna komisija.

RIK je u prvom delu sednice prihvatila dva od četiri primljena prigovora zbog kojih se ponavljaju izbori na dva mesta, ali je odlučila i da će otvoriti vreće sa glasačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mesta u Žablju i Požarevcu zbog loših zapisnika, odnosno neslaganja u broju glasača i listića.

Prihvaćena su dva prigovora na izborni proces - na biračkom mestu broj 1 u Beloj Crkvi i broj 11 u Vršcu u naselju Kuštilj, a odbijeni oni koji se odnose na izbore za nacionalne savete Albanaca i Roma.

Izbori u Beloj Crkvi će biti ponovljeni zbog prigovora da je broj glasača bio manji od listića ubačenih u kutiju, a u Vršcu jer je utvrđeno da dva glasača nisu glasala na biračkom mestu, iako je to navedeno.

RIK je odlučila da otvori vreće sa glasačkim materijalom sa jednog biračkog mesta u Požarevcu na kome se glasalo za Nacionalni savet Roma i jednog u Žablju na kome su glasali Rusini.

"Zapisnik sa biračkog mesta u Požarevcu jedan je od najlošijih zapisnika ikad viđenih, u njemu se ništa ne zna", rekli su predstavnici komisije.

RIK će nakon pauze odlučiti i o "sudbini" biračkog mesta u Kovačici na kome su glasali Slovaci.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je na početku sednice rekao da je Zastupnik udruženja Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju izneo više paušalnih primedbi na glasanje od "severa do juga, istoka do zapada", a većina su se odnosila na krivična dela poput pokušaja ubistva, primanje i davanje mita, ucene..., a koja nisu mogla biti predmet razmatranja te komisije.

Dimitrijević je dodao da prigovor na fizički obračun u Vranju izborna komisija nije registrovala, kao ni posmatrači iz OEBS-a i ambasade SAD.

Birač Seid Saćipi je naveo da je na biračkom mestu u Preševu video dvojicu koja su ubacila više listića, što je kao prigovor komisija odbila, jer smatra da je tajnost glasanja zagarantovana, te da prigovor nije moguće proveriti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RIK: Izbori se ponavljaju u Beloj Crkvi i u Vršcu

Izvor: Blic, 07.Nov.2018

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće ponovljeni 14. novembra na dva glasačka mesta: u Beloj Crkvi i u Vršcu, gde će ponovo glasati pripadnici češke, odnosno rumunske manjine, odlučila je danas Republička izborna komisija (RIK).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.