Protest NUNS-a zbog saopštenja SNS-a

Izvor: RTS, 27.Apr.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest NUNS-a zbog saopštenja SNS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro je osudilo saopštenje Srpske napredne stranke u kome je, bez navođenja konkretnih detalja, oštro napadnuta uređivačka politika RTS-a.

U saopštenju NUNS je naveo da takav nastup vladajuće stranke vraća Srbiju u vreme kada su mediji bili "ili apsolutno poslušni, ili su se držali svoje uređivačke politike rizikujući opstanak, pa i živote novinara i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << urednika", prenosi Beta.

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog odluke parlamenta da zakletvu ministara nove vlade mogu da snimaju samo snimatelji pojedinih medija.

Zakletvu novih ministara, prema saopštenju Skupštine, mogu da snime i fotografišu Rojters, TV Pink, Infobiro, Tanjug i službe

parlamenta i vlade.

Udruženje je ocenilo da je ta odluka neprihvatljiva jer vodi ka

"stvaranju atmosfere u kojoj bi državni organi mogli da biraju kojim medijima će omogućiti praćenje događaja od javnog interesa".

Skupština Srbije javnosti bi trebalo da objasni kojim se kriterijumima rukovodila kada je odlučivala o tome koji će mediji moći da snimaju polaganje zakletve novih ministara, naveo je NUNS.

To udruženje je podsetilo vladajuću stranku da je posao novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja, a posao političara i drugih javnih ličnosti jeste da odgovaraju na ta pitanja.

"Ne postoje pogrešna pitanja, postoje samo pogrešni odgovori, a jutrošnje saopštenje SNS-a jedan je od najlošijih 'odgovora' koji je iz vrha vlasti stigao u proteklih nekoliko godina", ocenio je NUNS i podsetio vladajuću stranku da ni država ni drugi centri moći nemaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku medija.

Udruženje je navelo da odgovarajuće zakonske norme predviđaju slobodnu uređivačku politiku javnog servisa i pozvalo Republičku radiodifuznu agenciju, koja je zadužena za elektronske medije, da pažljivo razmotri ovaj slučaj i preduzme mere u skladu sa zakonom kako bi zaštitila nezavisnost javnog servisa.

"Dodatni razlog za zabrinutost javnosti jeste činjenica da SNS u saopštenju uopšte nije navela na koju emisiju tačno misli i šta joj se konkretno ne dopada, zadržavši se na paušalnoj opceni da RTS želi da 'unizi vladu i Aleksandra Vučića'", piše u saopštenju.

NUNS je istakao da ne vidi drugi razlog za ovakav pristup osim namere da se svim novinarima i urednicima stavi do znanja da vode računa o tome šta pišu, govore i pitaju.

"To otvara put za novo jačanje ionako preterano prisutne autocenzure", ocenio je NUNS.

Udruženje je pozvalo novinare, novinarske asocijacije i udruženja, kao i organizacije civolnog društva i državne organe, da učine sve kako bi se zaustavilo ograničavanje medijskih sloboda i stvorili uslovi za istinsku reformu medijskog sektora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest novinara zbog saopštenja SNS-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Apr.2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije oštro je osudilo saopštenje Srpske napredne stranke u kome je, bez navođenja konkretnih detalja, oštro napadnuta uređivačka politika Radio-televizije Srbije.   SNS je prethodno saopštio da RTS "služi kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.