Projekcije: Konzervativcima najviše glasova na regionalnim izborima u Francuskoj

Izvor: Beta, 20.Jun.2021, 21:41

Projekcije: Konzervativcima najviše glasova na regionalnim izborima u Francuskoj

Konzervativna degolistička stranka Republikanci ostvarila je najbolje rezultate na današnjim regionalnim izborima u Francuskoj, dok je krajnje desni Nacionalni fron Marin Le Pen ostvario slabije rezultate od očekivanih, pokazuju projekcije agencija za istraživanje javnog mnjenja.Tri agencije su procenile da su Republikanci dobili izmedju 26 i 28 odsto glasova, a da su iza njih stranka Le Pen, Socijalistička partija sa saveznicima, Zeleni i, na petom mestu, partija Republika u pokretu predesednika države Emanuela Makrona.Regionalne izbore, na kojima se stranke nadmeću u lokalnim pitanjima, mnogi vide kao ključni test uoči predsedničkih naredne godine.Ankete su predvidjale loš rezultat Makronove stranke, kojoj nedostaje snažna baza birača na lokalu, a na ishod je uticalo i nezadovoljstvo gradjana načinom na koji je vlada upravljala krizom izazvanom pandemijom korona virusa.Stranke koje osvoje više od deset odsto glasova idu u drugi krug, zakazan za 27. jun.Ključno pitanje pred drugi krug biće da li su birači i dalje ujedinjeni u nastojanju da spreče dolazak Le Pen na vlast, kao što su bili u ranijim izbornim ciklusima.Današnji prvi krug regionalnih izbora obeležila je izrazito niska izlaznost, manja od 34 odsto.Francuzi su danas birali vlast u 13 regiona u zemlji i u dve prekomorske teritorije. U njihovoj nadležnosti su uglavnom lokalna ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Projekcije: Konzervativcima najviše glasova na regionalnim izborima u Francuskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2021

Konzervativna degolistička stranka Republikanci ostvarila je najbolje rezultate na današnjim regionalnim izborima u Francuskoj, dok je krajnje desni Nacionalni fron Marin Le Pen ostvario slabije rezultate od očekivanih, pokazuju projekcije agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.