Preteće nezadovoljstvo evropskih studenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preteće nezadovoljstvo evropskih studenata

LONDON/RIM/BEOGRAD -

Studenti u više zemalja Evrope pokušavaju da protestima izbore pravo na obrazovanje, smatrajući da im je to ugroženo planiranim reformama visokog školstva i ekonomskim merama kojima su predviđena smanjenja troškova u toj oblasti i drastično veće školarine.

U Velikoj Britaniji i u Italiji je u više gradova došlo do sukoba policije i studenata koji su nezadovoljni trostrukim povećanjem školarina, a u Srbiji je u Beogradu grupa najupornijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akademaca odlučila da štrajkom glađu i danonoćnim boravkom pred zgradom Vlade Srbije izbori zakonom predviđen "prelazak na budžet".

Dekani prihvatili da plate školarinu

Dekani Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta i Visoke elektrotehničke škole, prihvatili su predlog Ministarstva prosvete da studentima koji štrajkuju ispred Vlade Srbije plate školarinu, u potpunosti ili delimično, rekao je danas Tanjugu ministar prosvete Žarko Obradović.

Prema predlogu, za studente sa 60 bodova, koji nisu unutar budžetske kvote, fakultet treba da plati školarinu u potpunosti, za studente sa 54 poena 70 odsto školarine, i sa 48 poena 55 procenata školarine

Grupa studenti beogradskih fakulteta, njih oko 30, štrajkuju dok studentski pregovarački tim pokušava da u razgovorima sa predstavnicima vlasti nađe rešenje.

Osnovni zahtev studenata, koji su nekoliko puta iznosili nadležnima u Ministarstvu prosvete jeste da svim akademcima sa ostvarenih najmanje 48 bodova bude plaćena školarina, ali da taj teret ne bude isključivo na vladi, ni na fakultetima, već da se pronađe model u kojem će teret plaćanja podneti i jedni i drugi.

Protest studenata u Beogradu traje treću nedelju, a štrajk glađu treći dan ispred Vlade Srbije.

I dok beogradski studenti mirno traže svoja prava, u Velikoj Britaniji i u Italiji su studentski protesti masovniji i radikalniji.

U Rimu i Londonu je juče došlo do saobraćajnog kolapsa zbog protesta studenata.

Rimski studenti su demonstrirali ispred parlamenta u kome su u tom času poslanici raspravljaju o reformi univerziteta. Novim zakonom o obrazovanju predviđeno je smanjenje troškova, što studenti smatraju narušavanjem prava na obrazovanje. Bilo je i sukoba sa policijom.

Slični protesti održani su i u drugim italijanskim gradovima, između ostalih i u Milanu, Napulju, Veneciji, Palermu, Đenovi... Studenti u Đenovi su demonstrirali pod sloganom: "Oni blokiraju našu budućnost, mi blokiramo gradove", prenele su agencije.

Italijanska štampa je prenela da je premijer Silvio Berluskoni kritikovao demonstrante i da im je poručio da "ozbiljni studenti sede kod kuće i uče", a za reformu je naglasio da je neophodna "radi modernizacije obrazovanja u Italiji".

Berluskoni je, inače, suočen sa protestima ne samo studenata već daleko brojnijim demonstracijama sindikata zbog socijalne politike, slabog ekonomskog rasta i sve više nezaposlenih, a 14. decembra ga čeka glasanje o poverenju.

Sukobi studenata i policije događaju se danima u Londonu. Studenti su juče, treći dan zaredom, protestovali na Trafalgar skveru, doduše u manjem broju nego prethodnih dana i prethodnih meseci.

Prvog dana je oko 3.000 studenata demonstranata, a juče je na Trafalgar skveru bilo između 150-200 mladih, dok je u drugim univerzitetskim britanskim gradovima demonstriralo sveukupno nekoliko hiljada nezadovoljnih što konzervativna vlada, izabrana u maju, preduzima reformske mere i trostruko podiže školarine (sa oko 3.300 na oko 9.000 funti) uprkos predizbornim obećanjima.

Londonska policija je uhapsila više od 150 studenata, najviše tokom jučerašnjeg dana kada je uhapšeno 139 lica zbog remećenja reda i još sedam zbog nasilnog ponašanja, a ranije je uhapšeno još sedam studenata takođe zbog nasilja.

Prošlog meseca prilikom demonstracija u Londonu, studenti su pokušavali da upadnu u više vladinih zgrada, kao i u sedište vladajuće Konzervativne stranke koju krive za planirano povećanje školarina. U prethodnom protestu ispred sedišta Konzervativne stranke uzvikivali su antivladine poruke i podsećali ministre da su se oni školovali u vreme kada je studiranje bilo besplatno.

Britanska štampa je oštro kritikovala policiju zbog načina na koji postupa prema studentskim demonstracijama.

Na vebsajtu za razmenu video-sadržaja "Jutjub" pojavio se snimak na kojem se vidi kako policajci na konjima ulaze u masu studenata, a samo dan ranije je policija demantovala da su konji uopšte korišćeni tokom protesta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.