Predsedavanje EU biće spartansko

Izvor: B92, 02.Dec.2013, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Predsedavanje EU biće spartansko"

Atina -- Grčka, koja se bori da izađe iz dužničke krize, priprema se za predsedavanje EU u prvoj polovini 2014, koje će biti "spartansko", izjavio Dimitris Kurkulas.

"S obzirom na finansijsku situaciju, imaćemo veća ograničenja sredstava za predsedavanje u odnosu na zemlje koje su poslednjih godina predsedavale, to će biti veoma spartansko predsedavanje", rekao je Kurkulas, koji je zamenik ministra spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova te zemlje, agenciji Frans pres.

Kurkulas je tako najavio da će svi sastanci biti održavani u Atini kako bi se izbegli putni troškovi.

Nakon odluke Ministarstva finansija Grčke o budžetu od 50 miliona evra za predsedavanje EU, Kurkulas je istakao da ta sredstva obuhvataju troškove svih ministarstava uključenih u pripreme i za samo predsedavanje, kao i troškove diplomatskih misija u Briselu.

On je čak izrazio nadu da će deo novca biti sačuvan i vraćen Ministarstvu finansija.

Grčka, koja će peti put predsedavati EU otkako je postala članica 1981. godine, planira da organizuje 14 ministarskih sastanaka i još 120 drugih sastanaka tokom prvih šest meseci 2014. godine.

Kurkulas je ocenio da je zemlja prešla veoma težak i bolan put u finansijskoj krizi, koji je dao rezultate. "Gotovo smo na kraju (tog puta). Uzlet grčke ekonomije bi mogao da bude iznenađenje", rekao je ovaj zvaničnik.

Kurkulas je izrazio optimizam u nadi da će zemlja 2014. godine "konačno izaći iz ove užasne krize".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka će sprovoditi spartansko predsedavanje EU

Izvor: Blic, 02.Dec.2013

Grčka, koja se bori da ispliva iz četvorogodišnje ekonomske krize, sprovešće spartansko šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, koje preuzima u januaru, najavio je danas zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Kurkulas okoji smatra i da će Grčka uspeti da ispuni sve obaveze tokom predsedavanja...Kurkulas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.