Predlog novih izmena i dopuna Zakona o NBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2012, 05:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog novih izmena i dopuna Zakona o NBS

BEOGRAD -

Narodna banka Srbije (NBS) predložila je Skupštini Srbije da po hitnom postupku usvoji nove izmene i dopune Zakona o NBS, čiji je osnovni cilj usklađivanje sa propisima Evropske unije (EU) i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije.

NBS je predložila da izmene budu donete u što kraćem roku, zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad finansijskim institucijama u zakonom predviđenom roku.

Pojedina rešenja u prethodnim izmenama i dopunama tog zakona izazvala su nedoumice i dovela u pitanje njihovu usklađenost sa pravnim tekovinama EU, zbog čega je važno njihovo otklanjanje u postupku pregovora Srbije sa Unijom, ukazala je NBS.

U obrazloženju predloženih izmena, koje je potpisala guverner Jorgovanka Tabaković se navodi da su osnovni ciljevi predloženih izmena jačanje položaja centralne banke, pre svega svih aspekata njene nezavisnosti i samostalnosti,

Dalje, potrebno je preciziranje i unapređenje funkcija NBS - zaštita prava i interesa korisnika finansijskih usluga na način propisan posebnim zakonom, obezbeđivanje kontinuiteta u radu članova organa centralne banke, kao i pravo funkcionera na sudsku zaštitu u slučaju razrešenja.

Izmenama je predviđeno različito trajanje mandata funkcionera NBS, tako da se kod prvog izbora članova Saveta guvernera, predsednik bira na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, dok će svaki naredni izbor predsednika i članova saveta biti na pet godina.

Prvi izbor direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama je na pet godina, a svaki naredni biće na šest godina.

Posle isteka mandata viceguvernera izabranih do dana stupanja na snagu ovog zakona, kod prvog sledećeg izbora jedan viceguverner biće biran na četiri godine, drugi na tri godine, a ostali na dve godine

Svaki naredni izbor viceguvernera će biti na period od šest godina.

Takođe se predviđa da će se, u slučaju prestanka funkcije člana saveta, odnosno viceguvernera, pre isteka mandata na koji su izabrani, novi član saveta, odnosno viceguverner birati na period do isteka mandata funkcionera kojima je funkcija prestala.

Predsednik i članovi Saveta guvernera, kao i direktor Uprave, biće izabrani u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana od stupanja na snagu tog zakona.

Savet guvernera doneće Statut NBS u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Predviđeno je da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Nove izmene Zakona o NBS jedina su tačka dnevnog reda nove sednice parlamenta, koju će poslanici početi danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.