Zakon o NBS na popravnom

Izvor: Politika, 31.Okt.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o NBS na popravnom

Narodna banka Srbije predložila je Skupštini Srbije da po hitnom postupku usvoji nove izmene i dopune Zakona o NBS, čiji je osnovni cilj usklađivanje sa propisima Evropske unije i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije.

NBS je predložila da izmene budu donete u što kraćem roku, zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predviđenom roku.

Pojedina rešenja u prethodnim izmenama i dopunama tog zakona izazvala su nedoumice i dovela u pitanje njihovu usklađenost sa pravnim tekovinama EU, zbog čega je važno njihovo otklanjanje u postupku pregovora Srbije sa Unijom, ukazala je NBS.

U obrazloženju predloženih izmena, koje je potpisala guverner Jorgovanka Tabaković, navodi se da su osnovni ciljevi predloženih izmena jačanje položaja centralne banke, pre svega svih aspekata njene nezavisnosti i samostalnosti.

Dalje, potrebno je preciziranje i unapređenje funkcija NBS – zaštita prava i interesa korisnika finansijskih usluga na način propisan posebnim zakonom, obezbeđivanje kontinuiteta u radu članova organa centralne banke, kao i pravo funkcionera na sudsku zaštitu u slučaju razrešenja. Izmenama je predviđeno različito trajanje mandata funkcionera NBS, tako da se kod prvog izbora članova Saveta guvernera, predsednik bira na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, dok će svaki naredni izbor predsednika i članova saveta biti na pet godina. Prvi izbor direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama je na pet godina, a svaki naredni biće na šest godina. Posle isteka mandata viceguvernera izabranih do dana stupanja na snagu ovog zakona, kod prvog sledećeg izbora jedan viceguverner biće biran na četiri godine, drugi na tri godine, a ostali na dve godine

Svaki naredni izbor viceguvernera biće na period od šest godina. Takođe se predviđa da će se, u slučaju prestanka funkcije člana Saveta, odnosno viceguvernera, pre isteka mandata na koji su izabrani, novi član Saveta, odnosno viceguverner birati na period do isteka mandata funkcionera kojima je funkcija prestala. Predsednik i članovi Saveta guvernera, kao i direktor Uprave, biće izabrani u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana od stupanja na snagu tog zakona.

Savet guvernera doneće Statut NBS u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona. Predviđeno je da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku”.

Nove izmene Zakona o NBS jedina su tačka dnevnog reda nove sednice parlamenta, koju će poslanici početi danas.

Tanjug

objavljeno: 01.11.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U parlamentu o izmeni Zakona o NBS

Izvor: B92, 01.Nov.2012, 01:49

Beograd -- Poslanici Skupštine na novoj sednici raspravljaju o izmenama Zakona o NBS. Božidar Đelić pozvao Jorgovanku Tabaković da da ostavku na funkciju u SNS...I dok je skupštinski Odbor za finansije prihvatio predložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije i predložio parlamentu da ih usvoji,...

Nastavak na B92...

Skupština o izmenama Zakona o NBS

Izvor: RTS, 01.Nov.2012

Usvajanje izmena Zakona o NBS u što kraćem roku neophodno zbog hitnosti izbora članova Saveta guvernera centralne banke i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, poručila u Skupštini Jorgovanka Tabaković. Opozicija kritikovala izmene Zakona ocenjujući ih kao kozmetičke. ..18.26...

Nastavak na RTS...

Tabaković: Izmene zakona o NBS u skladu sa propisima EU

Izvor: Blic, 01.Nov.2012

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će izmene i dopune Zakona o NBS omogućiti usklađivanje sa propisima Evropske unije i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije...Tabaković je, obrazlažući zakonske izmene pred poslanicima u Skupštini Srbije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.