Potresne slike iz života sirijskih izbeglica u Jordanu

Izvor: Blic, 01.Jul.2014, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potresne slike iz života sirijskih izbeglica u Jordanu

Predstavnik UNHCR u Jordanu Endrju Harper i fotograf Džared Koler napravili su seriju fotografija koje pokazuju kako žive Sirijci u izbegličkim kampovima u Jordanu, prenosi “Dejli mejl”.

Zatari je bio jordanski gradić sa malim brojem stanovnika sve do početka građanskog rata u susednoj Siriji 2012. godine.

Od tada svakodnevno u kamp u Zatariju pristiže veliki broj izbeglica, ponekad i 4.000 odjednom.

Kamp je prvobitno napravljen za 10.000 izbeglica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali je za dve godine rata u njemu utočište našlo oko 130.000 Sirijaca.

Tako je sada Zatari postao četvrti grad po broju stanovnika u Jordanu i drugi na svetu najveći izbeglički kamp.

Uprkos svemu, Harper i njegov tim drže situaciju u Zatariju pod kontrolom.

UNHCR je osnovao još jedan kamp Azrak u koji će moći da se smesti oko 100.000 izbeglica koje neprestano pristižu iz Sirije.

“Mislim da uglavnom sve držimo pod kontrolom. Ali ono što nam je potrebno jesu resursi kako bismo obezbedili ovim ljudima hranu, vodu, sklonište i zdravstvenu zaštitu”, rekao je Harper.

Endrju Harper je nekadašnji australijski diplomata i ima dosta iskustva u radu sa izbeglicama.

On je okrenuo leđa lagodnom životu i političkoj karijeri u Kanberi kako bi se posvetio pomoći ljudima koji su u ratu ostali bez bliskih osoba i krova nad glavom.

Najveći problem mu predstavlja to što nikad ne zna koliko će se izbeglica pojaviti u danu.

“Svako ima drugačiju priču. Mnoga deca su izgubila roditelje, zaštitnike, porodice...neka deca pitaju kada će ići u školu, gde će otići dalje”, priča Harper.

On kaže da su Jordanci veoma gostoljubivi i prijateljski nastrojeni prema izbeglicama.

“Jordan je fantastična država u smislu primanja izbeglica. Ovde već žive mnogi potomci izbeglih iz ranijih ratova”, rekao je Harper.

Sirijci u Zatariju i Azraku imaju zadovoljene samo najosnovnije potrebe, ali je to daleko bolje nego borba za život u ratom razrušenoj Siriji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.