Potpisivanje ugovora o dokapitalizaciji Komercijalne banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2009, 04:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivanje ugovora o dokapitalizaciji Komercijalne banke

BEOGRAD - Ugovor o dokapitalizaciji Komercijalne banke (KMBN) iz Beograda od 120 miliona evra biće potpisan danas u Vladi Srbije.

Kako je najavljeno, taj ugovor će potpisati Ministarstvo finansija Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finanisijska korporacija (IFC), nemački investicioni fond DEG i Švedski fond za investicije u zemlje u razvoju.

Povećanje kapitala obaviće se emisijom preferencijalnih akcija bez prava glasa koje će moći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se pretvore u obične akcije sa pravom glasa od 1. januara 2013. godine, objavila je ranije EBRD.

Svrha dokapitalizacije

Svrha dokapitalizacije je da se u vreme krize ojača sistemski značajna banka u Srbiji, da se Komercijalnoj banci omogući povećanja kapitala u bankama-ćerkama u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i nastavi kreditiranje privrede, navela je EBRD.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić 3. decembra je kazao da će Vlada Srbije imati rok od tri godine da prati tu dokapitalizaciju kako bi zadržala udeo od 46,2 odsto u Komercijalnoj banci i dodao da će udeo EBRD biti povećan sa 25 na 34,6 odsto, na uštrb malih akcionara.

Komercijalna banka Beograd je druga po snazi banka na srpskom tržištu, ima više od 900.000 klijenata i preko 1,2 miliona otvorenih računa.

Ukupni kapital

Prema podacima sa Beogradske berze država ima 42,59 odsto kapitala Komercijalne banke, a posredno, preko firmi u vlasništvu, poseduje više od 50 procenata akcija. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je vlasnik 25 odsto akcija.

Ukupni kapital Komercijalne banke, prema podacima objavljenim na sajtu Narodne banke Srbije na kraju septembra ove godine iznosio je 26,6 milijardi dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.