Izvor: RTS, 30.Nov.2021, 20:50

Poslanici raspravljaju o predlogu za promenu Ustava i raspisivanju referenduma

U Domu Narodne skupštine u toku je objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, čije usvajanje bi trebalo da omogući promene Ustava u delu koji se tiče pravosuđa. Ukoliko poslanici izglasaju akte, predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisaće referendum večeras u 18.45, najavljeno je iz Skupštine Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sednici, koja je počela u 13 sati, prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović, koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije dvotrećinskom većinom usvoji Akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.
"Očekujem da će Evropska komisija ceniti napredak Srbije", naglasila je Maja Popović.
Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.
Ministarka Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.
"Predložene promene Ustava predviđene su kao aktivnost Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23. Promene ustava u oblasti pravsuđa uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta politike Evropske unije", rekla je Popovićeva.
Srbija, kako je istakla, iz tog razloga posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23 a tiču se pravosuđa i osnovnog prava.
"U interesu građana je da imamo pravosuđe koje je nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno. Takvo pravosuđe možda će najbolje da štiti ustavnom zajamčena prava i slobode naših građana, i sudi pravično i u razumnom roku", rekla je Popovićeva.
"Kvalitetna rasprava poziv građanima da izađu na referendum"Ministarka pravde je izrazila očekivanje da bi današnja rasprava u parlamentu, kvalitetni argumenti za i protiv akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, mogli da podstaknu građane da odluče da izađu na referendum, a potom i da glasaju za ustavne promene.
Popovićeva je podsetila da se promenama politika isključuje iz izbora sudija i predsednika sudova i javnih tužilaca, te da Predlog akta o promeni Ustava predviđa da sudije bira Visoki savet sudstva.
Visoki savet tužilaštva ubuduće će imati 11 članova, petoro iz reda javnih tužilaca, četvoro bira skupština na predlog Odbora dvotrećinskom većinom. Članovi po položaju biće ministar i vrhovni javni tužilac.
Predsednica Odobra za ustavno pravo i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević, takođe je ocenila da je rasprava ujedno i poziv građanima da se zainteresuju da učestvuju u ovako važnom procesu promene Ustava.
"Ovo je poziv da se građani zainteresuju i da nam pomognu da sprovedemo reforme i da svi zajedno kreiramo budućnost", rekla je Žarić Kovačević.
Na istoj sednici trebalo bi da bude raspisan i referendum, najavljen za 16. januar.
Zajednički načelni i jedinstveni pretres o sve tri tačke dnevnog reda predložio je predsednik parlamenta Ivica Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Referendum o izboru sudija i tužilaca, ne o Kosovu i Metohiji

Izvor: Blic, 30.Nov.2021

Predsednik Skupštine Ivica Dačić naglasio je večeras, nakon što je raspisao republički referendum o promeni Ustava, da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.