Poslanici o kandidatima za izbor članova Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 04:08

Poslanici o kandidatima za izbor članova Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na dnevnom redu je više kadrovskih rešenja, među kojima je izbor istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, kao i izbor Zaštitnika građana.

Poslanike je dočekala garda ispred skupštine, crveni tepih, a budući da je prva sednica redovnog zasedanja, sednica je počela intoniranjem himne.

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čiji predsednik je Vladimir Đukanović, izabrao je po osam kandidata iz reda istaknutih pravnika koji su predloženi, od kojih će se birati po četiri za VS S i VST.

Kandidati za VS S su Nataša Delić, Žikica Dronjak, Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajkoović, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Sa druge strane kandidati za VST su Dušan Purić, Miroslav Diorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Narodna skupština će dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VS S ciniti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavajućeg.

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, odluke o izboru Zaštitnika građana, i o Predlogu odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je parlamentu da za Zaštitnika građana izabere Zorana Pašalića.

10.52 - Jovanović: Orlić dao garancije da će u narednih mesec dana biti sednica o KiM

Šef poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na Kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa dao garancije da će sednica o KiM biti održana u narednih mesec dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas prva sednica prolećnog zasedanja, poslanici biraju zaštitnika građana

Izvor: Danas, 19.Apr.2023

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na dnevnom redu je više kadrovskih rešenja, među kojima je i izbor Zaštitnika građana.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.