Poklade u Mađarskoj i tajna zastrašujućih mohačkih maski

Izvor: B92, 24.Feb.2020, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklade u Mađarskoj i tajna zastrašujućih mohačkih maski

Rogovi, maske sa grimasama i bunde samo su deo onoga što čini pravog Bušu - učesnika obeležavanja Poklada u mađarskom gradiću Mohaču.

Tik uz granicu sa Srbijom i Hrvatskom, mađarski gradić Mohač svake godine poseti hiljade ljudi zbog pohoda buša ili bušara.

Odeveni u bunde, sa rogovima na glavama i licima koje krase zastrašujuće maske, buše zvonima prave buku i teraju zle duhove, ispraćaju zimu i dočekuju proleće.

Jure i devojke i žene - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veruje se da tako maskirani i bučni donose sreću i plodnost.

Etnolog lokalnog muzeja Kanizsai Dorottya Andrea Hasanović-Kolutac vodi nas vekovima unazad, sve do vremena turske vladavine i priča nam priču o jednom starcu koji je usnio strašan san - legenda kaže da je taj san iznedrio čuvene maske bušara... Ali da li je?

Pripremila: Petra Živić

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.