Izvor: RTS, 26.Okt.2020, 11:57

Podneto 10 amandmana na Predlog zakona o ministarstvima

Skupština Srbije počela je raspravu o deset amandmana na Predlog zakona o ministarstvima.
Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmatrao je podnete amandmane, a predlagači iz poslaničkog kluba "Aleksandar Vučić - za našu decu" prihvatili su jedan koji je podnela poslanica SNS-a Jelena Žarić Kovačević.

Odbor je podneo i jedan svoj amandman.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Podršku zakonu najavili su poslanici većine, a za taj zakon, kako su naveli u načelnoj raspravi, neće glasati parlamentarci iz Ujedinjene doline – SDA Sandžaka i samostalni poslanik Vladan Glišić.
Polemika o nacionalnim manjinama i izjavama Ugljanina  
Tokom rasprave lista Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka predložila je amandman po kojem bi se Ministarstvo za državnu upravu ubuduće zvalo Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu i manjinsku upravu.
"Šta su to manjinske samouprave? To je veliko pitanje", rekao je šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević i podsetio da se sada formira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog u čiju nadležnost prelaze sva pitanja koja se odnose na položaj manjina.
On je dodao da Srbija spada u red država sa najvećim obimom i sadržajem zaštite manjinskih prava.
Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović predložio je da se Ministarstvu za državnu upravu ostavi nadležnost nad vođenje registra nacionalnih veća, kao i vođenja posebnog biračkog spiska za izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
"Mi smo se usprotivili tome da izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina u budućnosti vodi neko drugo ministarstvo, a ne Ministarstvo za državnu upravu", rekao je Imamović.
Imamović je tokom rasprave poručio vladajućoj većini i da u skupštinskoj raspravi "smisle način kako će da trpe šest manjinskih opozicionih poslanika u ovom sazivu".
Polemisalo se i o izjavama koje je davao predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, pa je tako Milićević podsetio na Ugljaninove reči da je "Srbija fašistička tvorevina".
Imamović je odbacio takve navode, rekavši da je Ugljanin rekao da su pobedili fašistički režim i ona srpska država u kojoj nema mesta za druge i drugačije.
Pošto završe raspravu o amandmanima, poslanici će glasati, a u sredu se u parlamentu očekuje formiranje Vlade Srbije.
Izabrani predsednici više odbora Skupštine Srbije
U Skupštini Srbije izabrani su predsednici više skupštinskih odbora, pa će tako Odbor za kontrolu službi bezbednosti i u ovom sazivu voditi poslanik SNS-a Igor Bečić, a Odbor za odbranu i unutrašnje poslove poslanik SNS-a Aleksandar Marković.
Nova predsednica Odbora za kulturu je poslanica SNS-a Sandra Božić.
Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava vodiće kao i do sada poslanica SNS-a Aleksandra Tomić, dok je za predsednicu skupštinskog Odbora za evropske integracije izabrana poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.
Za predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo izabran je poslanik Muamer Zukorlić, a Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije vodiće poslanica SNS-a Katarina Rakić.
Poslanik SNS-a Darko Laketić biće predsednik Odbora za zdravlje i porodicu, dok će Odbor za rad voditi poslanik SPAS-a Radovan Tvrdišić.
Novi predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova je poslanik Socijaldemokratske pratije Srbije (SDPS) Muamer Bačevac, a predsednik Odbora za zaštitu životne sredine je poslanica SPS-a Ljubinka Rakonja.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUPŠTINA SRBIJE: Deset amandmana na Predlog zakona o ministarstvima

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020

Skupština Srbije počela je danas raspravu o deset amandmana na Predlog zakona o ministarstvima...Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu razmatrao je podnete amandmane, a predlagači iz poslaničkog kluba "Aleksandar Vučić - za našu decu" prihvatili su jedan koji je podnela poslanica...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.