Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani

Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je danas u Tirani radni deo samita Procesa Brdo Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU.

"Zadovoljstvo mi je i privilegija da poželim dobrodošlicu liderima Procesa Brdo-Brioni na Dan Evrope u Tirani", rekao je Meta otvarajući redovno godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zasedanje čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija s idejom da se ubrza približavanje zapadnog Balkana EU.

Pored albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin skupa i dvoje kopredsednika samita, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na samitu u Tirani učestvuju predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović, odlazeći predsednik Severne Makedonije Đorđe Ivanov i iz BiH predsedavajući i član Predsedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Na skupu kao počasni gost učestvuje predsednik Poljske Andžej Duda, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će, kako se očekuje, pokuštati da iskoristi skup za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Očekuje se da će na kraju samita učesnici prihvatiti zajedničku izjavu.

Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013. s ciljem da se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike u regionu i ubrza njegovo približavanje EU.

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2019

Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je u Tirani radni deo samita Procesa Brdo Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU. "Zadovoljstvo mi je i privilegija da poželim dobrodošlicu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.