Počela vanredna sednica Skupštine Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela vanredna sednica Skupštine Srbije

BEOGRAD -

Nakon letnje pauze Skupština Srbije danas je nastavila rad, a poslanici razmatraju predložena zakonska rešenja o javnom beležništvu i o vanparničnom postupku, koja će omogućiti da se oko 6.500 "pravno nevidljivih osoba" u Srbiji lakše upišu u matičnu knjigu rođenih.

Nova zakonska rešenja predložena su od strane 61 poslanika SNS.

Poslanici sutra propituju vladu, dolaze svi njeni članovi

Poslanici Skupštine Srbije sutra će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moći da postavljaju pitanja predstavnicima Vlade Srbije, a predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović obavestio ih je da će tom delu sednice prisustvovati kompletan kabinet premijera Ivice Dačića.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu od 16 do 19 sati poslanici mogu da iskoriste institut postavljanja poslaničkih pitanja.

Stefanović je na početku današnje sednice, nakon što su poslanici LDP negodovali što nisu ranije obavešteni o tome ko će od ministara sutra doći u parlament, kazao da je od Dačića dobio uveravanja da će tom delu sednice prisustvovati kompletna Vlada Srbije.

"Očekujem prisustvo kompletne vlade i zato nije stiglo nikakvo obaveštenje. Takva uveravanja imam od predsednika vlade i nadam se da će poslanici pokazati interesovanje za ostvarivanje tog prava. Slažem se sa vama da smo mogli da vas obavestimo da će doći svi", rekao je Stefanović na početku današnje sednice.

Prethodno je poslanik LDP Bojan Đurić protestvovao što poslanici nisu obavešteni ko će od ministara doći, navodeći da opozicija, a naročito njegova stranka, nemaju nameru da učestvuju "u tom cirkusu" ukoliko ne bude unapred poznato u kakvom sastavu će vlada doći.

Izmene Zakona o vanparničnom postupku, koje uređuju, pored ostalog, način upisa u matičnu knjigu rođenih odraslih lica koja ne raspolažu potrebnim dokumentima i čiji su roditelji nepoznati ili nedostupni.

"Te izmene će omogućiti da odrasla lica koja ne mogu da dobiju lična dokumenta i državljanstvo iz razloga što su ona nestala ili ne mogu da ih obezbede, ne budu prepuštena sama sebi. Takvih osoba u Srbiji ima 6.500 i to je i naša obaveza u procesu pridruživanja EU. Užasna je stvar da neko ko živi u Srbiji ne može da obezbedi lični dokument i ostvari prava zbog neke administrativne procedure", rekao je ranije Tanjugu Stefanović.

Izmenama Zakona o javnom belezništvu predlaže se odlaganje početka primene tog zakona za mart iduće godine jer kako su naveli predlagači izmena Zakona iz Srpske napredne stranke, do septembra nije moguće obezbediti uslove za njegovu primenu.

U obrazloženju su naveli da nije imenovano prvih 100 javnih beležnika, niti formirana Javnobeležnička komora koja treba da donese neophodne podzakonske akte. Predloženo je da primena zakona počne 1. marta 2013. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.