Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela pravna bitka za Kosovo pred sudom u Hagu

HAG - U Palati mira u Hagu pred 15 sudija Međunarodnog suda pravde počelo je razmatranje pitanja legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, koje je Generalna skupština UN postavila sudu na inicijativu Srbije.
Šef srpske delegacije i ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković ocenio je danas u Hagu da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova predstavlja izazov svetskoj organizaciji (UN) i njenom autoritetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a naročito njenoj sposobnosti da ubuduće deluje na ostvarenju jednog od svojih osnovnih načela - održanju mira i bezbednosti.
"Ona je i izazov međunarodnopravnom poretku zasnovanom na načelima suverenosti i teritorijalnog integriteta", kazao je Bataković, obraćajući se 15-orici sudija Međunarodnog suda pravde u Palati mira u Hagu uvodnim govorom na početku desetodnevne rasprave o pitanju legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, koje je Generalna skupština UN postavila sudu na inicijativu Srbije.
Tim aktom Prištine su, kako je naveo Bataković, Srbi od konstitutivnog naroda u Srbiji, protiv svoje volje, svedeni na status manjine u svojoj državi.
"Srbija je uverena da će UN i međunarodna zajednica, uz pomoć savetodavnog mišljenja sudija MPS, iznaći pravi odgovor za ovaj izazov koji pogađa same temelje međunarodnopravnog poretka", naglasio je Bataković i osvrnuo se na genezu kosovskog problema.
Prema njegovim rečima, kosovska kriza nije samo istorija pregovora i oružanih sukoba, ona je i istorija ljudske patnje koju su pretrpeli stanovnici Srbije, a posebno građani Kosova svih nacionalnosti.
"Demokratska Srbija iskreno žali sve tragedije i bol koje su naneli oni koji su delovali u ime Jugoslavije i Srbije tokom sukoba na Kosovu, a posebno zbog teških kršenja ljudskih prava albanskog stanovništva tokom 1998/99. godine", kazao je Bataković.
On je podsetio da je pred srpskim sudovima osuđeno više pripadnika vojske i policije zbog zločina izvršenih na Kosovu i Metohiji.
Bataković je rekao i da je tih istih godina albanska paravojska takozvana Oslobodilačka vojska Kosova činila teške zločine prema Srbima, drugim nealbancima i Albancima lojalnim vlastima Srbije na Kosovu.
Šef srpske delegacije ukazao je da su osnovna ljudska prava srpskog i drugog nealbanskog stanovništa na Kosovu u ovom momentu vitalno ugrožena i da se nastavlja neprekinuti trend njihovog iseljavanja.
Bataković je naveo da su svi veći kosovski gradovi, izuzev jednog, etnički očišćeni od srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i podsetio na pogrom 2004. godine i uništavanje srpskih crkava i manastira "koji su jedini spomenici kulture u Evropi koje od realne pretnje razaranja u neprijateljskom okruženju štite međunarodne vojne snage".
On je ukazao da su u najvećoj meri ostali nekažnjeni zločini albanskih ekstremista počinjeni posle juna 1999. godine protiv Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu, napomenuvši da se 1.300 ljudi još vode kao nestali, a da ih je isto toliko ubijeno u poslednjih deset godina.
Prema njegovim rečima, deklaracija nezavisnosti predstavlja pokušaj da se ukine administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu, da se ukine suverenost Srbije nad njenom južnom pokrajinom i da se nametne nezavisnost kao jednostrano rešenje za Kosovo.
"Srbija je uverena da će sud, kao i uvek do sada, svoje savetodavno mišljenje zasnovati isključivo na međunarodnom pravu, nezavisno od političkih konsideracija i odnosa moći između pojedinih država", kazao je šef delegacije Srbije.
Posle Batakovića, argumentaciju Srbije obrazlagaće advokat Vladimir Đerić, dva strana eksperta za međunarodno pravo profesori Malkolm Šou iz Velike Britanije i profesor Marselo Koen iz Švajcarske, a završnu reč će izložiti koordinator pravnog tima Saša Obradović.
Raspravi o pitanju "da li je deklaracija nezavisnosti koju su izdale privremene vlasti na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom", prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sa saradnicima, ambasador Srbije u Holandiji Čedomir Radojković, kao i stotinak predstavnika diplomatskog kora.
Sednici, koja je počela tačno u 10 časova, predsedava predsednik suda Hisaši Ovada iz Japana, države koja je priznala Kosovo.
U popodnevnom delu sednice sudijama MSP svoju argumentaciju predstaviće "autori deklaracije o nezavisnosti Kosova", sa Skenderom Hisenijem na čelu.
U njihovo ime sudu će se obratiti i britanski advokat Majkl Vud, koji će zastupati tezu da je Kosovo slučaj za sebe ("sui generis"), kao i pravo Kosova da postane nezavisna i suverena država.
Jeremić se nada da će sud obraniti međunarodno pravo
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je danas u Hagu nadu da će Međunarodni sud pravde stati u odbranu prava Srbije na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
Posle nastupa delegacije Srbije u raspravi o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u haškoj Palati mira, Jeremić je ocenio da su na strani Srbije "međunarodno pravo, istorijska pravda i dve trećine sveta".
"Naš je argument da je nedozvoljivo u 21. veku protiv njene volje rasparačavati miroljubivu, međunarodno priznatu demokratsku zemlju, članicu UN. Ako je to dozvoljeno u 21. veku, onda je sve dozvoljeno.
Ja se nadam da će se pokazati da nije tako i da će Međunarodni sud pravde stati u odbranu fundamentalnih principa međunarodnog prava, među kojima je i pravo na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država", izjavio je Jeremić.
On je dodao da je pred Srbijom "i dalje velika borba". Nju "ne smemo i nećemo izgubiti ako ostanemo istrajni i mudri i, što je najvažnije, jedinstveni", rekao je Jeremić.
Srpski ministar inostranih poslova je pozvao na državno jedinstvo, jedinstvo građana i državnih organa, kao i svih političkih partija i naroda.
"Danas smo u Hagu, sutra ćemo biti u Njujorku, preksutra na nekom drugom mestu gde bude trebalo, na svakom mestu i u svako vreme borićemo se za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije - do konačne pobede. Kosovo je bilo, danas jeste i Kosovo će biti sastavni deo Srbije", zaključio je Jeremić.
Tadić: Očekujem samo pozitivan ishod za Srbiju
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da od rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova očekuje samo pozitivan ishod za Srbiju.
"Verovatno će ta odluka biti široko definisana i uglavnom očekujem pozitivan ishod za Srbiju zbog činjenice da jeste prekršeno međunarodno pravo. Dobijamo informacije da albanska strana pomera temu rasprave izvan međunarodnog prava", rekao je Tadić novinarima.
On je naveo da pored povrede međunarodnog prava postoji još jedna činjenica, da je presedan etnički motivisane secesije toliko opasan za čitav međunarodni poredak i bezbednost sveta i da će sud i tu činjenicu morati da uzme u obzir.
"Jer, ukoliko se legitimizuje ili konvalidira jedan ovakav postupak koji je po mom dubokom uverenju mimo međunarodnog prava mi bismo mogli da imamo dramatične političke krize svuda u svetu sa nesagledivim ishodima", kazao je predsednik Srbije.
Slučaj Kosova i odbrana teritorijalnog integriteta Srbije i njenih interesa na KiM, kako je ocenio, ima izuzetan međunarodni značaj, podsećajući da su u raspravi o tome, pred Međunarodnim sudom u Hagu učestvovale sve velike sile.
"Verujem da će sud zauzeti svoj deo odgovornosti. Srbija će nastaviti da brani svoje interese i naš cilj je da se nastave pregovori o budućem statusu Kosova, jer Srbija nije niti će prihvatiti ovakvu jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova", istakao je Tadić.
Novinari izveštavaju iz šatora
Novinarima koji izveštavaju sa rasprave o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije nije dozvoljen ulazak u zgradu suda, poznatu kao Palata mira, već je, prvi put u istoriji tog tela, za medije podignut specijalni šator u dvorištu.
Tridesetak agencijskih, televizijskih i novinskih izveštača iz Beograda, Prištine, Holandije i drugih zainteresovanih država, prvog dana rasprave, izveštavaju iz šatora veličine oko 200 kvadratnih metara, u okviru kojeg im je obezbeđen prenos zasedanja preko video-bima i audio prevod na engleski ili francuski jezik.
Sud je obezbedio i posebnu prikolicu koja će izveštačima sa desetodnevne rasprave poslužiti kao toalet.
U Hagu je jutros temperatura bila 5 stepeni Celzijusa. U šatoru za medije, koji se zagreva sa četiri kalolifera, novinari će takođe moći da kupe sebi ručak (supu, piletinu, sendviče, kolače i druge slatkiše), kao i kafu, vodu i sokove.
Marihuana da, duvan ne
Pušenje je, naravno, nezamislivo (u zemlji koja je legalizovala uživanje marihuana i drugih "lakih droga").
Sud je ipak ostavio mogućnost da šest medijskih kuća sa kamerama dobije mogućnost da slika unutrašnjost zgrade, ali bez dozvole da vrši direktan prenos rasprave.
Pitanje je kako će se dvadesetak televizijskih ekipa sporazumeti koje će od njih biti među šest "srećnika" koji će svojim medijima omogućiti snimke Palate mira iznutra.
Obezbeđenje, kao i osoblje suda zaduženo za informacije izuzetno je ljubazno, ali precizne informacije u vezi sa bilo čim uglavnom nemaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.