Pavlović: Na svehrišćanskoj proslava u Nišu pokazati drugo lice Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2013, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavlović: Na svehrišćanskoj proslava u Nišu pokazati drugo lice Srbije

BEOGRAD -

Sedamnaest vekova od potpisivanja edikta o toleranciji, poznatog pod nazivom Milanski edikt, biće obeleženo programom koji počinje 17. januara u Nišu i trajaće sve do 8. oktobra, a savetnik predsednika Tomislava Nikolića Radoslav Pavlović smatra da je to prilika i da se svetu pokaže drugo lice Srbije.

Povodom obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, kojim je car KonstantinVeliki proglasio versku ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pavlović je rekao da je ovo prilika da se naši građani edukuju, a svetu pokaže drugo lice Srbije.

"Mene manje zanima da li će se tim programom impresionirati Englezi iz Jorka, gde je Konstantin krunisan, ili neko iz Italije. Naprotiv, pokušavamo da sve stavimo u dve ravni. Cilj nam je da edukujemo građanstvo u Srbiji", istakao je Pavlović u intervjuu današnjoj "Politici".

Časovi u osnovnim i srednjim školama

On je dodao da već postoji dogovor s Ministarstvom prosvete i nauke da se održi nekoliko tematskih časova u osnovnim i srednjim školama, da se đaci poduče osnovnim pojmovima o hrišćanstvu, Konstantinu Velikom, Laktanciju, svetoj Jeleni, osnovnim humanističkim elementima hrišćanstva, o tome kako glasi poslanica.

"U prostoru u kojem je neznanje apsolutno, hajde da pokušamo da u ovih 10 meseci postavimo osnovna znanja narodu kome je ova priča kroz nastavu i udžbenike do sada bila uskraćena. Drugi cilj je da proslavu učinimo svehrišćanskom i ukažemo na drugo lice ove 'divlje, primitivne, nedorasle i neobrazovane zemlje, zemlje koja ubija, pali, uništava i etnički čisti'", rekao je Pavlović.

Dva kopredsedavajuća: Predsednik i patrijarh

On je dodao da je Odbor za organizaciju proslave, nakon munjevite pripreme, formiran 10. decembra i ma dva kopredsedavajuća - to su predsednik Republike i Njegova svetost patrijarh srpski.

Prvi događaj je 17. januara, kada je planiran koncert moskovskog hora Sretenjskog manastira, koji smatraju najaboljim horom na planeti. Koncert je poklon Vlade Rusije. Po dogovoru, sedam programa, da bi bio svehrišćanski, a ne srpski-hrišćanski jubilej, poklanja po jedna vlada, naveo je Pavlović.

On je podsetio da je na prostoru sadašnje Srbije rođeno je 17 rimskih careva, a poslednjeg imperatora britanski arheolozi osporavaju, i oni priznaju samo 16.

Ovo je prostor u kome se nalaze dva carska grada - Sirmijum, Sremska Mitrovica i Viminacijum u blizini Kostolca. Ne zna se ni da je, osim što je Konstantin Veliki sa Laktancijem doneo akt o toleraciji, sazidao i palatu Medijanu (u Nišu), koju sada pokušavamo da vratimo u pogon.

Bavili se zločinima Miloševića i Mladića

Jedna od najvećih ličnosti u istoriji hrišćanstva Sveta Jelena, Konstantinova majka, rođena je na ovom prostoru.

"I o tome se malo zna. Mi smo se bavili zločinima Miloševića i Mladića, a nismo stigli da se bavimo rimskim prostorom... Podsetiću da je Viminacijum otkopan svega pet odsto", kazao je Pavlović.

"Iako sam rođen u Srbiji, nisam znao da je prostor od Medijane do niške tvrđave arhitektonski pokriven u desetinama hektara, da se tu nalaze stotine letnjikovaca, vila, atrijuma, hramova, arena, palata. I što se tiče broja rimskih arhitektonskih artefakata, pre svega, građevina, ovo je drugi lokalitet po veličini posle grada Rima", istakao je on.

U Viminacijumu će biti izložba od 28 artefakata (nakit, šlemovi, mačevi...), a devet artefakata, iz muzeja u Beogradu i Boru, trenutno se nalazi na izložbi u Milanu. Osiguranje za njih iznosi 19 miliona evra.

Pavlović je najavio da će se po drami Dejana Stojiljkovića "Konstantinov mač" raditi predstava. Po tekstovima vizantologa Radivoja Radića na RTS-u snimljeno je 14 epizoda o ovoj tematici.

"Poslali smo upit ambasadama Britanije, Italije, Francuske, da dobijemo ili kupimo njihove serije o istoj temi", dodao je on.

Jedan od prvih govornika papin poslanik Beogradu

Upitan kako komentariše nedolazak pape u Niš, Pavlović je odgovorio da je to veoma složeno pitanje.

"Papa Benedikt Šesnaesti je bolestan, ne putuje, a patrijarh srpski Irinej je više puta davao izjavu da bi voleo da vidi papu u Srbiji. Međutim, stav većine vladika je drugačiji. Stav javnosti prema toj stvari je vrlo negativan", kazao je on.

"Postoji taman period u odnosima rimske crkve i zajednice kojoj mi pripadamo i do sada nije primećen ozbiljan pokušaj da se to prevaziđe. Logičan dolazak svetog oca morao bi da bude dolazak kroz istoriju. Najzad, jedan od prvih govornika u Nišu će biti papin poslanik Beogradu nuncije Antonini i naša saradnja je besprekorna", rekao je Pavlović.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.