Zaštitnik građana: Ljudska prava obezbediti svakog dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2021, 17:47

Zaštitnik građana: Ljudska prava obezbediti svakog dana

Građani se Zaštitniku građana najviše žale na povredu njihovih imovinskih, ekonomskih i socijalnih prava, a naše društvo još uvek nije našlo odgovor na prisustvo nasilja i netolerancije, saopštila je danas ta institucija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

U saopštenju se apeluje da se ljudska prava obezbede svim građanima svakog dana u godini, uz naglasak da su ona neprikosnovena, neotuđiva i nedeljiva, prvenstveno pravo na život, zdravlje i slobodu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da zaštita ljudskih prava počinje zaštitom dečjih prava i poručio da ostvarivanje prava na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zaposlenje, zdravu životnu okolinu i ostala prava koja nam država garantuje, "čine život građana potpunim".

U saopštenju se navodi da je Zaštitnik građana Međunarodni dan ljudskih prava obeležio nizom aktivnosti, organizujući tradicionalni sastanak sa Panelom mladih savetnika, koji su, navodi se, u okviru radionica učili i razgovarali o osnovnim ljudskim i dečjim pravima.

Predstavnici Odeljenja za hitno postupanje Stručne službe Zaštitnika građana posetili su danas Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju opštine Vrnjačka banja.

Kako se navodi, to udruženje, osnovano 2006. godine, od 2015. godine poseduje licencu za pružanju usluge dnevnog boravka i jedina je licencirana ustanova tog tipa na teritoriji te opštine.

Zaštitnik građana je ove godine postupao po pritužbi tog udruženja kojem je, zbog neizlazaka nadležnih organa uprave na teren u cilju provere kvaliteta usluga, pretilo gubitak licence.

Takođe, dodaje se da je tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture posetio Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, kako bi obišao novoizgrađene prostorije za smeštaj stranaca kojima je odbijen ulazak u zemlju.

Prostorije koje se trenutno koriste su neadekvatne i Nacionalni preventivni mehanizam je godinama ukazivao i preporučivao da se obezbede prostorije koje će ispunjavati važeće standarde, kao i da se strancima omogući boravak na svežem vazduhu.

Novi objekat će, kaže se u saopštenju, ispuniti tražene standarde, za šta se posebna pohvala upućuje aerodromu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pašalić: Ljudska prava su neprikosnovena, štitimo ih svakog dana u godini

Izvor: Danas, 10.Dec.2021

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava zaštitnik građana apelovao je danas da istom posvećenošću govorimo i obezbedimo ta prava svim građanima svakog dana u godini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.