Pašalić: Ljudska prava su neprikosnovena, štitimo ih svakog dana u godini 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava zaštitnik građana apelovao je danas da istom posvećenošću govorimo i obezbedimo ta prava svim građanima svakog dana u godini.

„Ljudska prava su neprikosnovena, neotuđiva i nedeljiva, prvenstveno pravo na život, na zdravlje i na slobodu, a ostvarivanje prava na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zaposlenje, zdravu životnu okolinu i ostala prava koja nam država garantuje, čine potpunim život građana, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

On je dodao da se građani instituciji najviše žale na povredu njihovih imovinskih, ekonomskih i socijalnih prava, a i dalje smo svedoci prisustva nasilja i netolerancije, na koje naše društvo još uvek nije našlo odgovor.

Kako se navodi u saopštenju, Međunarodni dan ljudskih prava Zaštitnik građana obeležio je nizom aktivnosti.

Organizovao je tradicionalni sastanak sa Panelom mladih savetnika Zaštitnika građana, koji su u okviru radionica učili i razgovarali o osnovnim ljudskim i dečjim pravima. Mlade paneliste je pozdravio zaštitnik građana Zoran Pašalić porukom da zaštita ljudskih prava počinje zaštitom dečjih prava, i da je glas dece u zaštiti njihovih prava isto toliko važan kao i glas institucija.

Predstavnici Odeljenja za hitno postupanje Stručne službe Zaštitnika građana posetili su danas Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju opštine Vrnjačka banja. Ovo udruženje, koje je osnovano 2006. godine, od 2015. godine poseduje licencu za pružanju usluge dnevnog boravka i jedina je licencirana ustanova tog tipa na teritoriji opštine Vrnjačka banja. Zaštitnik građana je ove godine postupao po pritužbi tog udruženja kojem je, zbog neizlazaka nadležnih organa uprave na teren u cilju provere kvaliteta usluga, pretilo gubitak licence.

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture posetio je Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, kako bi obišao novoizgrađene prostorije za smeštaj stranaca kojima je odbijen ulazak u zemlju. Prostorije koje se trenutno koriste su neadekvatne i NPM je godinama ukazivao i preporučivao da se obezbede prostorije koje će ispunjavati važeće standarde, kao i da se strancima omogući boravak na svežem vazduhu. Novi objekat će ispuniti tražene standarde, za šta NPM posebnu pohvalu upućuje Aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari